Az építészet jóval több, mint funkciók kiszolgálása

A Lánchíd a tökéletesség eszményképe volt számomra mindeddig. A mostani felújításkor azonban hozzányúltak a kandeláberekhez, oldalkarokkal bővítve, ami ott soha nem volt. Az üvegeket is kivették, és a meztelen világítótestek látszanak. Nem tudom, ezt ki találta ki és mi célból, és főleg ezen a műemlék hídon ki engedélyezte, de üzenem nekik, hogy a híd eddigi tökéletes harmóniája komolyan megsérült – fogalmaz Kolundzsija Gábor.
Angolok tervezték, skótok építették, magyarok büszkesége. A Lánchíd a felavatásakor európai műszaki, innovációs, sőt civilizációs csúcs volt. Kolundzsija Gábor városfejlesztési esszéírónak tett föl kérdéseket a Gondola képviseleétben Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, magyar géniusz, görög-magyar bankár, angol-skót műszaki együttes hozott létre európai csúcsteljesítményt a XIX. század első felének végén Pesten és Budán. Az utóbbi években miért hiányzik a magyarok fővárosából ehhez hasonló teljesítmény?

– Teljesítmény mennyiségileg van, a minőség az, ami hiányzik. Sok minden épült az elmúlt évtizedekben, köz- és magánépületek, utak, közművek. De hiányzik belőlük a szellem és a lélek. Pedig mennyi érték keletkezhetett volna!
A teljes interjú.