Ars Sacra

Több mint 420 hangversennyel, kiállítással, sétával, irodalmi esttel, színházi előadással, filmvetítéssel és egyéb, ingyenes programmal várja a közönséget 88 településen szeptember 16. és 24. között az 17. Ars Sacra fesztivál, melynek idei mottója: “Keresd a békét!”. Az Ars Sacra Alapítvány elnökét, Dragonits Mártát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök asszony, kiemelt céljuk a fiatalok megszólítása. Bogányi Gergely ezért szeptember 17-én szokatlan időpontban, 22 órakor ad zongorakoncertet a budai Szent Imre-templomban, Boros Misi közreműködésével. Az eltelt években mennyire volt eredményes az ifjabb nemzedék bevonzása, miért?

– Az elmúlt esztendőkben a fiatalokat kevésbé tudtuk megszólítani, célirányos erőfeszítéseket sem nagyon tettünk. Az x, y z generációk már egész más nyelven beszélnek, hozzájuk korban közelebb álló szervezőkre volna szükség.

Mégis év közben a “Magyar szentek” kiállításunkkal, megpróbáltunk hozzájuk szólni. Országszerte szállítottuk a tablókat, gimnáziumokba, a zalaegerszegi Mindszentyneumba, nyáron Zánkára, és a Balaton körül. Példaképeket állítottunk eléjük, “Ne féljetek vágyakozni arra, hogy szentté váljatok!” II. János Pál pápától vett mottóval. Bízunk benne, hogy sikerül áttörni azon az előítéleten, hogy szentnek lenni szomorú önsanyargatás, és helyette az Isten akaratával egyesített életek örömének üzenete jut el a fiatalokhoz.

A teljes anyag.