Sületlenségek a felújított Lánchíd átadásakor

A Lánchíd volt az, amely elindította Budapest, a nemzet fővárosának megszületését – fejtette ki Karácsony Gergely.

Beszédírói nagyon felületesek voltak, s nevetségessé tették a főpolgármestert. A városvezető által összehordott sületlenségek nem méltóak a Lánchíd csodálatosságához, Karácsony Gergely elbutult beszédírói szellemi környezetszennyezést követtek el, rondítva az átadás ünnepélyességét, s felidézve, hogy történelmünkben a Lánchíd-avatások mindig méltatlan emberek szerepeltetésére adnak alkalmat.

Budapest megszületését gróf Széchenyi István indította el, illetve az ő kortársai. Magát a Budapest nevet is Széchenyi István kezdeményezte, sajnos az egyik indoka az volt, hogy a városnév így hasonlít majd Bukarestre; ez ki is alakult, és azóta is sok gondot okoz, elsősorban a magyarok fővárosának.

Ráadásul az 1848-49-es szabadságharc idején már megtörtént Pest és Buda egyesítése Budapest néven, ezt azóta is agyonhallgatja a nyilvánosság.

Akkor a Lánchíd még nem indíthatta el a nemzet fővárosának megszületését, mert a csodálatos létesítményt csak a szabadságharc leverése után avatták fel.

Karácsony hangsúlyozta: Budapest a nemzet fővárosa, és éppen ezért a Lánchíd nemcsak a budapestiek, hanem Budapest és az ország egésze összetartozásának a szimbóluma is.

A főpolgármester ebben is tévedett. A Lánchíd ennél sokkal többet jelent: fényes európai érték. Angolok tervezték, skótok építették. A pillérek németországi kőbányából származnak. Széles európai együttműködés eredménye, felépítése az európai civilizációt fejlesztette, elkészültekor a világ legmodernebb hídja volt.

A teljes anyag.

Kép: MTI/Szigetváry Zsolt