Az atomfelhő lebegtetése

A Guardian arról ír, hogy ismét atomfegyver bevetésével fenyegetőzött az egykori orosz elnök, Dmitrij Medvegyev. Stier Gábort, a moszkvater.com főszerkesztőjét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, az atomfelhő meglebegtetése mennyiben lehet a nyugati információs háború része, s mennyiben villan fel mögüle valóság?

– Az atomfegyver bevetésével a leggyakrabban a volt orosz elnök fenyegetőzik. Így van ez jelen esetben is, a nyugati sajtó pedig mint mindig, leüti a feladott labdát. Orosz részről a cél az elrettentés, a figyelmeztetés, míg a nyugati oldalon Moszkva lejáratása, a veszély felnagyítása. Pedig mindenki tisztában van azzal, hogy Dmitrij Medvegyev kirohanásait azért nem kell véresen komolyan venni. Az ő feladata a közvélemény tesztelése, de ebbe a szerepbe mintha túlságosan is beleélné magát, és nem egyszer túljátssza a szerepét.

Nem véletlen, hogy az igazán komoly szereplők nem dobálóznak az atommal, éles helyzetben pedig mind az amerikai, mind pedig az orosz oldalon visszafogottan, felelősségteljesen viselkedtek. Sőt, mint a napokban kiderült, a helyzet eszkalálódásának elkerülésére működik a szaktárcák és szakmai szervek közötti forródrót, az egyeztetés is.

A teljes interjú.

Kép: youtube