Peking nem ijed meg Brüsszel toporzékolásától

Kínának nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy hagyjon fel háborújával, és haladéktalanul, teljesen és feltétel nélkül vonja ki csapatait Ukrajnából – húzták alá az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői kétnapos brüsszeli találkozójuk után kiadott zárónyilatkozatukban pénteken. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, Brüsszel „Mari néni szintű” nyilatkozata a tartalmát tekintve teljesen komolyan vehetetlen, ám propagandahatásában lehet mérhető jelentősége. Elsősorban kik előtt akart tetszelegni a brüsszeli testület?

– A brüsszeli testület mindenek előtt a maga fontosságát akarta igazolni, méghozzá elsősorban önmaga előtt. Az Európai Unió vezetése már régóta komoly szerepzavarban van, és az unió sajnos egyre látványosabb gyengeségét a retorikával próbálja eltakarni. Saját választói előtt akarja bizonygatja a keménységét, az európai polgárok azonban egyre jobban látják, hogy a király meztelen. Az uniós vezetők és általában a nyugati elit nagy része rosszul értelmezi a szövetségesi lojalitást is, hiszen ezekkel a dörgedelmekkel nem segíti az Egyesült Államokat, ettől nem lesz megbecsültebb szövetséges, csupán nevetséges vazallus.

De ami még rosszabb, gyengíti a pozícióit a Kínával folytatott tárgyalásokon. Mert ne felejtsük el, Oroszország után Kína elvesztése tragikus következményekkel járna az európai versenyképességre.

A teljes interjú.

Kép: ant1cyprus