Washington játszmája sok ukrán katona életébe kerül

„Noha nem látható, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére, vagy a béketárgyalásokra készülne, tudnia kell, hogy nem győzhet a harctéren” – fogalmazott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, a NATO-főtitkár utóbbi napokban tett nyilatkozataiból világos: ő személyes játszmát indított az orosz elnök ellen. Ezt megtehetné, ha egy sakktábla lenne közöttük, de az ő játszóterén naponta több száz ukrán katona hal meg. Miért képtelen a NATO vezérkara arra, hogy egy infantilissé vált főtitkárt állapotának megfelelőbb pozícióba segítsen?

– Komolyan gondolja, hogy a NATO stratégiája Jens Stoltenbergen múlik? A NATO főtitkára mindig is a szövetség vezető erejének, az Egyesült Államoknak a meghosszabbított keze. A norvég közgazdász politikus 2014 óta áll a nyugati katonai szövetség élén – tavaly már egy évvel meghosszabbították hivatali idejét, egészen idén októberig, miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

A lehetséges utódok között emlegetik a nemrégiben Washingtonban járt Mette Frederiksen dán miniszterelnököt.

A teljes interjú.

Kép: the telegraph