Fehér Farkas vív küzdelmet az oroszlánokkal

magyar szív és kéz vezette, nagy hagyományokkal

– villáminterjú az íjászat világbajnokával, Mónus Józseffel –

Farkasok így tudnak újra harcolni 

a magyar zászló becsületéért 

világversenyeken, békében , barátságban , 

nemzeti büszkeséggel, 

ha kell szétszakadva !

(Mónus József)

 

Országjárásba, de nem is: az összmagyarok látogatásába kezdett Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő,világbajnok, Hajdúnánás szülötte (1965), hogy a magyar becsületet, virtust és tiszteletet hirdesse, miközben hatalmas attrakciót mutat be minden helyszínen: a település valamelyik tornyából egy 140×140-es céltábla közepébe lő. Ő számos szülőföldi és amerikai kitüntető cím mellett a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa és a Magyar Kultúra Lovagja. 

Pályám hajnalán Hajdúnánáson ismertem meg, egy irodalmi előadásomon, aki akkor még a nyílvesszőt csak egyengette friss gépész üzemmérnökként, de a tekintete már a távolba mutatott. Átütő egyéniség volt már akkor is. Mára hatalmas aurává nőtt a hozott kincse: az akarat, a magyar küldetéssel átszőtt szakmai precizitás.

Vámospércsen, a Lovasvágta előfutamának nyitányán amikor színrelép, kitörő taps fogadja. Ő pedig az elöljárói előtt jelentést tesz eredményeiről, s fogadalmat mond az elkövetkező versenyeivel kapcsolatosan, hogy az összmagyarság szolgálatában a magyar és székelyzászló becsületére harcait tovább vívja.

 

Miután nyilát is kilőtte, amelyek célba találtak, interjúmhoz, mint rossz tanuló, puskát használok, hogy számtalan szebbnél szebb eredményeit soroljam:

Budapesten 2010 márciusában rendeztek Nyílegyenes Távlövő Bajnokságot, amelyen megdöntötted az akkor 784 éve felállított 502,5 méteres rekordot, mely a mongol Esunkhei nevéhez fűződött. Grózer Csabával páros nyilad 508,74 méterre szállt, 2012. augusztus 24-én a Mongóliában megrendezett íjászversenyen saját készítésű íjaddal 653 méteres új világrekordot lőttél.

Te  tartod a legmesszebbre leadott sikeres találat rekordját: 2012-ben 453 méteres távolságból hat lövésből egy nyílvessződ eltalálta a 140×140 centiméteres céltáblát. 

2013-ban a törökországi  II. Nemzetközi Tradicionális Íjászati Fesztivál keretében a török nyílt íjászbajnokságon a korlátozott és a  korlátlan erősségű íjak versenyét is megnyerted, sérülésed miatt csak egy nyílvesszővel is, melyet 470 méterre lőttél ki. 

2014 szeptemberében az USA-ban három nap alatt hat világcsúcsot állítottál fel távlövő íjászatban és korlátlan kategóriában. 538 méterre lőtted ki nyílvessződet. A “Király kategóriában” 645 méterrel nyertél. A régi csúcsot egykori tanítód, barátod, Luciano Cecili, 616 méterrel tartotta! 

2014-ben WTAF Tradicionális Íjász Világszövetség versenyén Dél-Koreában megnyerted a verseny lehetséges 3 kategóriájának mindegyikét. Nincs ember a Földön, aki mindhárom kategóriának világbajnoka lenne! 

2015-ben az Amerikai Egyesült Államokban rendezett World Archery (olimpiát is rendez) versenyén világrekordot lőttél… Ezt követően találkoztunk Torontóban, a Magyar Házban egy átforrósodott beszélgetésen.  

2017 májusában az Isztambulban rendezett 5. Fetih Kupasi (Conquest Cup) azaz a “Hódítók Kupája” versenyt nyerted meg. Júliusban Kahramanmarasban a “HŐS város”-ban rendezett 700 versenyzőt felvonultató nagyszabású rendezvényen győztél minden kategóriában, amiben elindultál.

2018 szeptemberében a nemzetközi szövetség bírói által hitelesített mérés során 897,66 méterre lőtted a nyílvessződ, és így közel 25 méterrel döntötted meg a korábbi (873,26 m) csúcsot. 

– A hírportálok így írtak: A magyar zászló győzelme Törökországban egy kilőtt nyílvessző okán, hiszen 2023. 05. 26-tól ismét győztesen lobog a magyar zászló Isztambulban, az Okmeydanin a “Nyilak Terén”!

– Végig tudtam, hogy ha a jó Istenem érdemesnek talál a győzelemre, ha a nemzetünk zászlója mögött álló Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak hitét és büszkeségét erővé tudom magunk számára fordítani, akkor, de csakis akkor győzhetek Isztambulban, ahol szinte lehetetlen feladat győzni !

– 7 nyílvessző sok ezer nyílvessző ellen!

– Pár nappal ezelőtt összecsapott a világ legjobb távlövő íjászainak serege Isztambul egyik fennsíkján, ahol 3 órán keresztül a feladat az volt: ki tud legtávolabb lőni a korlátozott erősségű íjával. Én a magyar és a székely zászló becsületéért harcoltam. 32 ország részvételével megrendezett világverseny volt ez. A magyar zászló győzött és a győztes jogán megszerezte a Hódítók Kupájának Aranyserlegét.

– Mit jelent ez a győzelem?

– Ez a győzelem számomra egy történelmi szenvedés, gyötrelem, számtalan harc és hosszú évek háborúinak véres lapjaira festett kép! Egykor Isztambulba elhurcolt magyar nők, gyerekek, harcosok meggyilkolt emberek segélykiáltása,  hogy tegyek valamit büszke szívvel.

– A Farkasok bátorságával a magyar zászló becsületéért!

– 3 éven keresztül szinte minden reggel azzal a tudattal keltem, hogy vissza kell mennem 2017 és 2018 Hódítók Kupája győzelme után a magyar zászló becsületéért Isztambulba, hogy legyőzzek bárkit a világon, aki kiáll íjjal a kezében,

– 3 éven keresztül készültél az összecsapásra?

– Úgy, hogy évente 250 ezer nyílvesszőt lőttem ki azért, hogy eggyé váljak a lehetőséggel. 3 éven keresztül készítettem az íjakat, nyílvesszőket, hogy legyőzzem a világ legjobb nyílvesszőkészítőit, íjászait! Végig tudtam, hogy akkor, csakis akkor győzhetek Isztambulban, ha a jó Isten érdemesnek talál a győzelemre, ha a nemzetünk zászlója mögött álló Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak hitét és büszkeségét magunk számára erővé tudom fordítani.

– És kimondták a győztes nevét! Hogy történik az ilyen?

– A versenybírók megvárták az első 5 versenyző nyílvesszőinek bemérését. Akkor a főbíró rám mutatott: Te győztél!

– Milyen eredménnyel?

– Átlőttem az ilyen íjerősséggel szinte lehetetlen 400 méteres álomhatárt, 447 métert lőttem! Ilyet  rajtam kívül az egész világon nem tett meg senki sem! Én átlőttem a világ egyik legnagyobb vízesése, a Niagara-vízesés felett. Nagyon boldog voltam, hogy a lövés után itt is felemelhettem a magyar zászlót, tisztelegve a magam módján a nemzeti múltunk előtt! Történelmet írva ezzel is a hazaszeretet, a büszkeség és a hit reményében! Korábban átlőttem a Vereckei-hágó, a Tordai-hasadék, a Niagara-vízesés vagy a Grand Canyon felett, az Egri vár egyik bástyájáról eltaláltam a Dobó téren felállított célpontot.

– Sikerült a lehetetlen Törökországban is!

– Tudjátok ti mit jelent egy Balaban, egy Mustafa Kocsak, egy Ömer Kaylagán, Mehmet Demir nyilai ellen egy csatában harcolni?  Ők a világ legjobb távlövő íjászai, elképesztő tapasztalattal!

– Hogy végül magyar zászló emelkedjék a legmagasabbra?

– 2023. május 26-án a magyar zászló és a székely zászló emelkedett a legmagasabb fokra! A győzelmem által a magyar zászló legyőzte a világ legjobb íjkészítőit, legjobb nyílvesszőkészítőit, legjobb íjászait!

– Mire épül az íjad szerkezete?

– 3 év kutatási eredményeire alapul, a szkíták elképesztően hatékony, okos karszerkezetére!

– Annyi szkíta-utalásos íj van ma már a piacokon!

– Ne essen senki sem tévedésbe! Amiket láttam, azokról megállapítható, hogy mind gyenge utánzatok, köszönő viszonyban sincsenek a szkíták egykori világelső íjainak teljesítményével!

Én hosszú, monoton íj-és nyílvessző készítéssel összeraktam azt az egyedülálló teljesítménnyel bíró íjat, ami ezen a versenyen 82 méterrel győzte le a 2. helyezett, török zászlót tartó versenyzőt!

– Felfoghatatlan egyéni siker a tiéd!

– Tisztelettel, nagyra becsüléssel kérlek benneteket, ez a győzelem a tietek! Ti segítettek, ti biztattatok, ti hívtatok reggel, délbe este, éjszaka, hogy mindent bele! Ez a győzelem a magyar embereké! Ez a győzelem a nemzetünk büszkeségéért vívott egyik csata eredménye!

Nagyon szépen köszönöm!

– Mi köszönjük Fehér Farkas! Találkozhattunk egymással.

– Isten áldd meg a magyart! Egy nemzet, egy zászló, egy haza!

– Többről is volt most szó ma Vámospércsen, hol bátorító szavaidban a magyar sors fájdalma lüktetett.

– A magyar hit és büszkeség beleköltözött a lelkembe, mert  beleköltöztettétek a lelkembe. Te is unokádat fogod karodban és velem készítesz fotót. Ez a győzelem! A fiatalok a mi reménységünk, ők költöztek a lelkembe, hogy segítségemre legyenek a harcban! Elmondtam mikrofonba: békében, barátságban, de őseink fájdalmával a szívemben indultam a török versenyre, ahonnan elhoztam a kupát és meglengettem a magyar és a székely zászlót, mert velem ők is győztek. Az elnyomottak, meggyötörtek, akik nem énekelhetik saját himnuszukat a szülőföldükön!  A zászlónk becsületéért, a gyermekeink jövőjéért vívom harcom.

–  Az álom sikerült!

– A hit, a büszkeség, a befektetett munka győzelemre vitte a zászlónkat! Torokszorító, könnyfakasztó látni a magyar és a székely zászlót Isztambulban, a Boszporusz partján a győztes jogán lobogni. A ti vágyaitok, gondolataitok hozták e győzelmet mindannyiunknak!

–  Mennyi teher, mennyi megkönnyebbülés….

– Rengeteg teher nehezedett a győztes lövésre! Ti nagyon akartátok e győzelmet, én pedig megígértem  Nektek! Hálát adok a jó Istennek, hogy volt erő a harchoz! Megígértem Nektek e győzelmet!  És… megígértem Édesanyámnak a halálos ágyánál, hogy elhozom ezt a diadalt a magyar zászlónknak!

– Farkas módjára harcoltál értünk, a zászló becsületéért, köszönjük!

 

Szíki Károly

 

(Aki lekéste volna ezt a felemelő találkozót, még 20 alkalommal elérheti a mestert az anyaországban, de az elszakított területeken és Amerikában is ( Bonnwill, Utah-Nevada) )