A NATO-vezetőség démonizálja Moszkvát

Rob Bauer tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke szerdán Brüsszelben arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál, Moszkva ambíciói messze túlmutatnak a megtámadott ország határainál. Kijev katonai támogatásának folytatása ezért is elengedhetetlen, de nemcsak Ukrajna, nemcsak a NATO, hanem a világ egésze érdekében – mondta a tengernagy. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 Főszerkesztő úr, a kívülállónak miért az az érzése, hogy az USA-tengernagynak mintha egy kijevi luxusbunkerből diktálták volna, mit mondjon?

– A két lábbal a földön álló kívülállónak az az érzése, hogy a NATO nem nagyon erőlteti meg magát szándékainak megindoklásában. Értjük, hogy a szövetség feladata lényegében az amerikai hegemónia fenntartása. Ennek érdekében jelenleg a háborús hisztéria erősítése, Oroszország démonizálása folyik.

A szervezet vezetői úgy gondolják, hogy ezzel olyan sokkolt lelkiállapotban tartják a nyugati közvéleményt, amelyben az képtelen tisztán látni, és elfogad minden döntést. Oroszországnak esze ágában sincs Ukrajnánál tovább menni. Sőt, Ukrajna teljes egészének elfoglalása sem cél. Moszkva célja nem a területszerzés – most már enélkül nem érheti el az eredeti célkitűzéseit -, hanem az Ukrajna gyengítése, ha úgy tetszik, „demilitarizálása”. Közben a Nyugat célja pedig Oroszország gyengítése. Visszatérve a kommunikációra, Brüsszelben és Washingtonban már el kellene dönteni, hogy az orosz hadsereg akkor erős vagy gyenge. Ezzel a hiszterizálásssal még az is a baj, hogy egy idő után nehezen fokozható. S mi lesz, ha Kínával kell az Egyesült Államoknak megütköznie? Akkor mit talál ki?

A teljes interjú.

Térkép: twitter