Atomelrettentés a demokráciaexport ellen

Oroszország átadta Fehéroroszországnak a nukleáris fegyverek szállítására alkalmas Iskander rakétarendszert, és július 1-jén befejezi a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló tároló építését a köztársaság területén – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija-24 tévécsatornának. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, a Nyugat hollywoodi propagandamódszerekkel előállított színes forradalommal foglalta el Ukrajnát, Moszkva most ugyanettől brutális atomelrettentéssel akarja megvédeni Fehéroroszországot. Itt lényegében a soft powerrel a hard powert állítják szembe. Miért füllent az, aki azt állítja, hogy ő már most látja, mi lesz ennek a vége?

– Aki azt állítja, hogy látja ennek az eszkalációnak a végét, az önmagát is becsapja. Az a bizonyos húr ugyanis oly mértékben feszül – jelenleg elsősorban a nyugati oldal feszíti –, hogy a bábokat valójában mozgatók akarata ellenére is elpattanhat. Már csak azért is, mert Ukrajnától a baltiakon át Lengyelországig vannak olyan országok a térségben, ahol jobb híján akár egy harmadik világháború kirobbanásának veszélyeztetésével is van igény a háború kiterjesztésére.

Ami pedig Belarusz megvédését illeti, szögezzük le, hogy Oroszország mindenek előtt önmagát akarja megvédeni. Belarusznak ebben geostratégiai elhelyezkedése miatt kiemelt szerepe van. Kiemelkedően fontos állam, egyfajta előretolt helyőrség az Oroszország és a NATO között elhelyezkedő puffer zónában. Ez a szerepe Ukrajna kiesésével, pontosabban ellen-Oroszországgá válásával még inkább megnövekedett. Moszkva tehát nem hagyhatja, hogy Minszkben is fordulat következzen be, és az ország Ukrajnához hasonlóan nyugati befolyás alá kerüljön.

A teljes interjú.

Iszkander tüzel – militarywatchmagazine.com