Frontbarátkozás helyett hosszú háború

Lukasenka pénteken a néphez és a parlamenthez intézett üzenetében arra szólított fel, hogy állítsák le a harci cselekményeket Ukrajnában, és hirdessenek olyan tűzszünetet, amely egyik felet sem jogosítja fel haditechnika és fegyverek átcsoportosítására. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője..

– Főszerkesztő úr, Lukasenka elnök önállósította magát, olyan javalattal lépett elő a nyilvánosságban, amely indítványt vélhetően nem egyeztetett Putyinnal, sőt valószínűleg keresztbe tesz a putyini elképzeléseknek. Ez mennyire fokozza a kockázatot?

– Semennyire. Mint ahogy a kínai béketerv sem fokozta a kockázatot, pedig a belaruszhoz hasonlóan az is csak részben tükrözte az orosz elképzeléseket. Jellemző, hogy a Kreml szóvivője is nyugodtan kommentálta Lukasenko szavait. Mint Dmitrij Peszkov fogalmazott, a napokban a két elnök ismét találkozik, és akkor ezt a kérdést is megbeszélhetik. Lukasenko tehát a már megszokott anekdotázós stílusában felvázolta a saját elképzeléseit a világról, a háborúról, és megpróbálta felhívni magára és országára a figyelmet. Az évértékelő azonban elsősorban hazafelé, a belarusz közvéleménynek szólt, ezért aztán az elnök igyekezett bemutatni a bennfentességét, fontosságát, és ismét felajánlotta szolgálatait a helyzet rendezésében.

Tehette ezt kockázat nélkül, mert közvetítőként Ukrajna és a Nyugat úgysem fogadja el. De nagyon jól tudja azt is, hogy jelenleg egyik fél sem érdekelt a tűzszüneti tárgyalásokban. Lukasenko helyzetértékelése egyébként alapvetően reális, és sok tekintetben összecseng a magyar állásponttal. Ez érthető is, hiszen szomszédos országként mindkét állam a mielőbbi, sőt az azonnali békében érdekelt, ennek első lépése pedig a harcok befagyasztása lehet az aktuális frontvonalak mentén. Csak nem most, amikor még minden érintett fél bízik a győzelemben.

A teljes interjú.

Kép: pravda.com.ua