Információs háború Ukrajna körül

Oroszország az ukrajnai háborúban a létéért küzd – jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin a szibériai Ulan-Ude helikopter gyárában munkásokkal találkozva. „Oroszország saját államiságának fennmaradásáért harcol” – mondta. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, az orosz államelnök az ulan-udei helikoptergyárban gyakorlatilag beismerte, hogy az általa indított háborúban állama létét sodorta a megsemmisülés kockázatába. Hogyan lehet ezt a drámai megfogalmazást egyszerű mozgósítássá szépíteni?

– Minden kijelentésbe azt kell beleérteni, ami benne van. A többi, a szándékos félreértelmezés már a politikai kommunikáció és az információs háború része. A konkrét esetben nem arról van szó, hogy Oroszország léte jelenleg veszélyben lenne. Arról viszont igen, hogy potenciálisan lehet erről szó, hiszen a politikai értelemben vett Nyugat egyes körei Oroszország tönkretételéről álmodoznak. Egyelőre nem a döntéshozó körökről van szó. Szerencsére, mert egy ilyen szcenárió, Oroszország összeomlása a jelenlegi helyzetnél is súlyosabb következményekkel járna Európa biztonságára.

Putyin tehát retorikai értelemben túloz, ám a hosszú távú tétet helyesen fogalmazza meg. Nem gondolnám, hogy Putyin a háborúval állama létét sodorta a megsemmisülés kockázatába. Épp ellenkezőleg.

A teljes interjú.

Kép: nytimes.com