Az USA-attasé köszöntötte a Balassi-kardceremóniát

A Bankszövetség főtitkára adta át a szablyát az amerikai műfordítónak.

Shawn Kobb, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetségének kulturális attaséja mondott köszöntést a Balassi Bálint-emlékkard 27. átadási ceremóniáján a Központi Papnevelő Intézet pesti épületében. Az amerikai műfordítónak, Peter V. Czipottnak a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente nyújtotta át a szablyát.

Shawn Kobb beszédet mond a kardceremónián – Molnár Csenge-Hajna felvétele

A hagyománynak megfelelően Bálint napján nyújtották át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot a pesti belvárosban, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. A díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke a ceremónia levezetőjeként kiemelte, hogy a magyar irodalomtörténetben egyedül az idén 27. alkalommal átadott Balassi-kard jutott el a földkerekség összes kontinensére.

Ezúttal a kaliforniai Peter V. Czipott műfordító és Zalán Tibor költő vehette át a szablyát.

A közelmúltban jelent meg a Toll és szablya – The Pen and the Sword című kétnyelvű kötet, amelyben Peter V. Czipott munkája nyomán 38 Balassi-vers olvasható angolul. Az európai költőóriás halála óta eltelt négy évszázadban kevesebb, mint tíz költeménye jelent meg angolul. Most ennek sokszorosa, „Azaz Balassi betör az angolszász irodalmi világba” – fogalmazott Molnár Pál.

Peter V. Czipottnak Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára nyújtotta át a szablyát.

Magyar nyelven mondott beszédet az amerikai nagykövetség kulturális attaséja, Shwan Kobb. A diplomata elmondta, örül annak, hogy Balassi költészete olvasható lesz hazája nyelvén, és a népek közötti megértést a műfordítás rendkívül hatásosan segíti.

A Balassi-kardot hagyományosan egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak nyújtják át Bálint napján. Az idén Zalán Tibor több kötetes poéta volt a díjazott, neki Kiss-Rigó László püspök adta át a borotvaéles kardot, Fazekas József kardkovács munkáját.

Zalán Tibor, Molnár Pál, Peter V. Czipott – Molnár Csenge-Hajna felvétele

A kardceremónián esztergomi diákok mondtak versszavalatot, a kardok díszőrségét a Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozata adta.

Címkép: Peter V. Czipott a Balassi-karddal – Molnár Csenge-Hajna felvétele