Mindszenty-film sikere Bhutánban és Indiában

A Bhutáni Nemzetközi Filmfesztiválon és két jelentős indiai filmfesztiválon /Kalkutta és Tamil Nadu/ kapta meg első három legjobb filmnek járó díjait Mindszenty Józsefről szóló magyar játékfilm Kautzky Armand és Lux Ádám főszereplésével. 
A film januárban indult el csak a fesztivál körútra RED FAUST címen, eddig összesen 89 fesztiválra hívták meg versenyezni 2023-ra.  A bhutáni és indiai díj rendkívül értékes az alkotóknak, hiszen Mindszenty alakját teljesen más vallási és társadalmi berendezkedésű országban sikerült megismertetni és megszerettetni.

A filmet rendhagyó módon a Terror Háza Múzeumban vették fel úgy, hogy a rendező használta a múzeum összes termét és attrakcióit. Az eredetileg tévéjátéknak felvett alkotást 2022 decemberjében újították fel, és készült el a nagyjátékfilmes változat. Mindszenty és Jávor Pál 1945-ben együtt raboskodtak Sopronkőhidán az ő találkozásuk az alapja a püspök időutazásának a XX. század magyar történelmének eseményei között. Operatőr Győri Márk, író-rendező Pozsgai Zsolt.

A bhutáni szakmai zsűri értékelése szerint a rendhagyó filmalkotás szakmai kiválóságán túl lehetőséget ad arra, hogy teljességgel eltérő vallást gyakorló nemzetek is megtalálják a közös hangot a szeretetben és megértésben.
A film gyártója a PCN Film, producer Sipos József és Détár Krisztina.
Moldován Viktória
Horatio Film