CLINTEL-levél az ENSZ-nek

Miért nem ismeri fel az ENSZ, hogy napelemekkel és szélturbinákkal megbízható energiaellátást nyújtani műszakilag lehetetlen, gazdaságilag megfizethetetlen, amennyiben nagy kapacitású és olcsó elektromos energiatárolók nem állnak rendelkezésre?

Teljesen egyértelmű, hogy e politika tönkreteszi gazdaságainkat, és milliárdoknak okoz szenvedést.

Sr. António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára
ENSZ-központ,
New York, NY 10017, Amerikai Egyesült Államok

Excellenciás Uram!
Ön nemrég bejelentette, hogy 2023 szeptemberében Éghajlati Ambíció („Klímabecsvágy”) Csúcstalálkozót tartanak. E csúcs érdekében szokásához híven ismét az üvegházgázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését célzó erőfeszítések fokozására szólított fel. Konkrétan ezt mondta: „Elfogy a levegő a visszaesők, a
zöldmosodások, a felelősség-áthárítók körül, ….” Ezek nagy szavak, ám Önnek tudnia kell a következőket.
A világban egyre többen csodálkoznak, hogy az ENSZ részéről miként lehetséges még mindig olyan mélyreható intézkedéseket erőltetni, amelyek révén egészen biztosan nem megállítható a globális felmelegedés, viszont rendkívüli negatív hatással járnak a világ felvirágzására és jólétére nézve.
Egyre többen ábrándulnak ki a „létünket fenyegető klímaválság”-ból, és rájönnek arra, hogy az Ön ismerősen hangzó, halálos veszedelemmel ijesztgető narratívája a túlfűtött számítógépes modellekenkívül nincs semmiféle alapja. Miért beszél folyton „közelgő klímapokol”-ról? Egyik magas rangú tisztviselője még azt is kijelentette, hogy „miénk a tudomány, és úgy gondoljuk, hogy ezzel a világnak tisztában kell lennie, és a közösségi média platformoknak úgyszintén”.
Miért hagyja figyelmen kívül az ENSZ azokat a kemény tényeket, amelyek egyértelműen rámutatnak az IPCC értékelő jelentéseinek súlyos tudományos hibáira? Miért utasít el az IPCC minden nyílt vitát ezekről a hibákról? Nem veszi észre az ENSZ, hogy az olyan kritikus szervezetek, mint a CLINTEL, ma már mélyebb objektív tudományos tudást jelenítenek meg, mint az IPCC?
Egyre többen tiltakoznak hangosan „az éghajlattudományban minden tisztázott” (“The Science is Settled”) babonás állítás terjesztése ellen. Sajnálatos módon e babona teljesen szükségtelen nettó-nulla CO2-kibocsátási célokat szolgáló társadalommérnöki intézkedések (a mitigáció, azaz a klímavédelem)
törvénybe iktatásához vezet.
Miért takargatja az ENSZ a világ előtt, hogy az általuk javasolt klímavédelmi (mitigációs) intézkedések tudományosan értelmetlenek, technikailag megvalósíthatatlanok, gazdaságilag megfizethetetlenek és társadalmilag elfogadhatatlanok?
És miért ellenzi az ENSZ, hogy a világ tudomást szerezzen arról, hogy a CO2 a földi élet elengedhetetlen építőköve? A több CO2 nélkülözhetetlen a Föld zöldebbé tételéhez. Az összes tényt figyelembe véve a több CO2 sokkal több hasznot hoz, mint kárt!
Egyre többen csodálkoznak azon is, hogy miért folytatják a rendkívül költséges átállást a csak időnként működő megújuló energiaforrásokra anélkül, hogy észrevennék: az átállás komoly gazdasági problémákhoz vezet.
Miért nem ismeri fel az ENSZ, hogy napelemekkel és szélturbinákkal megbízható energiaellátást nyújtani műszakilag lehetetlen, gazdaságilag megfizethetetlen, amennyiben nagy kapacitású és olcsó elektromos energiatárolók nem állnak rendelkezésre?
És az ENSZ miért nem ismeri fel, hogy a nap- és a szélenergia eszközeinek tömeges előállítása komoly hiányt fog okozni olyan anyagokban, mint a réz, a kobalt és a neodímium?
Excellenciás uram!
Gazdasági fejlődés nem lehetséges megfizethető és megbízható energiaellátás nélkül. A következő évtizedek során teljes mértékben ki kell használnunk a megfizethető hazai fosszilis tüzelőanyagokat az energiatermeléshez, és el kell készítenünk egy modern atomerőművi hálózat ambiciózus tervét. Felhívjuk
figyelmét, hogy bőséges megfizethető energia esetén a tiszta ivóvíz globális ellátása is garantálható.
Az ENSZ-nek mindent meg kell tennie az alkalmazkodási (adaptációs) technológiák érdekében, különösen a szélsőséges időjárás elleni védelem (“kockázat-minimalizálás”) és a testre szabott növénytermesztés (“precíziós gazdálkodás”) terén.
A közelgő Klímabecsvágy Csúcstalálkozón hagyjon fel a „nettó-nulla társadalom” kikényszerítésével.
Teljesen egyértelmű, hogy e politika tönkreteszi gazdaságainkat, és milliárdoknak okoz szenvedést.
Használja inkább a következő csúcstalálkozót arra, hogy nyílt vitát szervezzenek azon globális szakértők között, akik támogatják és akik ellenzik a „nettó-nulla” politika folytatását! A CLINTEL szívesen együttműködik Önnel ennek a vitának a létrejötte érdekében.

Várom válaszát,

Guus Berkhout
a CLINTEL elnöke

Amszterdam, 2023. január 2.

Címkép: clintel.org