Homo Politicus: Csengey Dénes

„Elsőbbséget a nemzeti kultúra értékeinek!” – fogalmazott Csengey Dénes abban a kiáltványban, amelyet 1989. március 15-én a Magyar Televízió épülete előtt hatalmas tömegnek olvasott fel. Az író-politikusról 2022-ben a Homo Politicus sorozatban dokumentumfilmet forgatott a Tiszapart Média. Az 52 perces dokumentumfilmet január 24-én, kedden 19 órai kezdettel mutatja be az M5 csatorna.Az alkotás rendezője Bakos Katalin, őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Rendező asszony, a mindössze 38 évesen elhunyt kiválóságról, Csengey Dénesről nyilatkozók megrendült dicsőítéssel magasítják elénk az Európába, de mindahányan jelszó megfogalmazóját. Mennyire volt nehéz a három évtizede eltávozott értelmiségit szinte elevennek feltüntetni a filmben?

– Mindig nehéz posztumusz filmet készíteni egy emberről. Ő már nem szólalhat meg. Éppen ezért tölti el különös izgalommal a filmkészítőket az, amikor lehetőség nyílik feleleveníteni személyiségüket, munkásságukat. Csengey esetében, mint minden nagyszerű egyéniségnél, megnyíltak a szellemi kapuk, és áttörte az elmúlt évtizedek homályát az ő eleven lénye.

Döbbenetes volt tapasztalni még a kutatás időszakában is, hogy mennyire eleven, élő és ma is korszerű gondolatai vannak, voltak. Ebben a megjelenítésben nagy szerepe volt Balogh László, korabeli, kortárs operatőr magánarchívuma anyagának, amelyben láthatjuk és hallhatjuk magát Csengeyt különböző helyszíneken, terepeken, összejöveteleken.

Az 52 perces dokumentumfilmet január 24-én, kedden 19 órai kezdettel mutatja be az M5 csatorna.

A teljes interjú.

Kép: youtube