Innováció, dombérozó a vármegyében

Lehet minőségi felsőoktatást működtetni Zalaegerszeg méretű városban is, amely a következő években a járműipari tesztpálya partnerségével oktathat – adta hírül a sajtó a napokban. Császár Zoltánnak, a Kereszténydemokrata Néppárt Zala vármegyei elnökének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, a vármegye fővárosában a felsőoktatás fél évszázadra tekint vissza. Hogyan érzékelhető a város mindennapjaiban ez a fajta értékgyarapítás? 

– Évtizedek óta működik színvonalas felsőoktatás Zalaegerszegen, a gazdasági képzés éppen a minap ünnepelhette fennállásának 50 éves évfordulóját. A zalaegerszegi pénzügyi-számviteli képzés a Nyugat-Dunántúl talán legnívósabb gazdasági felsőoktatását nyújtja, ezzel generációk óta biztosítja a város, a megye és a régió számára a közgazdász-utánpótlást. Felsőoktatásunkra két trend jellemző: egyfelől a mai korban közvetlenül hasznosítható képzések irányába tolódik a képzési kínálat (itt elsősorban a műszaki, informatikai hangsúly növekedését láthatjuk Zalában is), másfelől a gyakorlati helyekkel folytatott egyre szorosabb együttműködés szinte garantálja a hallgatók azonnali munkaerő-piaci integrációját és a munkáltatói oldal számára szükséges, a gyakorlat során testre szabott képzésben is részesedett munkaerő biztosítását.

A vármegye az innováció fellegvára lehet, hiszen a közép-európai jelentőségű tesztpálya mellé már most számos további innovatív piaci szereplő telepedett meg, és továbbiak megjelenése is várható.

A teljes interjú.

Kép: zaon.hu