Az élet működtetői – innováció!

Barna Benedek László

UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz – ezzel a címmel alkotott első díjas pályaművet Barna Benedek László a 31. Ifjúsági Innovációs Versenyen. A Budapesti Szent István Gimnázium diákja a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehette át az elismerést, őt kérdezte a Gondola képviselétben Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Barna úr, természetesen gratulálunk a pályázati sikerhez. Miért fontos a mikroszkópos technikákat a fehérjejelölés több módjával gazdagítani?

– Köszönöm szépen a gratulációt konzulensem és segítőim nevében is. A fehérjék olyan molekulák, amelyeket az élet működtetőinek is szokás nevezni. Fontosságukat az is jelzi, hogy a gyógyszerek jelentős része hatásukat rajtuk keresztül fejtik ki. Az egészséges és betegségekben tapasztalható élettani folyamatok megértéséhez elengedhetetlen ezen molekulák működésének és a sejteken belüli elhelyezkedésének megismerésére. A fénymikroszkóp számára, amely máig is az egyik legfontosabb eszköze az élettani kutatóknak, azonban a fehérjék jelölés nélkül láthatatlanok.

Klasszikus jelölési módszer az antitestes jelölés, azonban sok fehérje esetében ez nem vagy csak korlátozottan működik. Azért, hogy ezeket a fehérjéket is tudjuk vizsgálni, más módszert kell találni, ez lehet a ligand alapú jelölés, amelynek hatékony laboratóriumi megvalósításához fejlesztettem az UV-Covbel-nek elnevezett eszközt.

– Ön hogyan talált rá erre a tudományos kihívásra?

A teljes interjú.

Kép: archív