Balassi Bálint-emlékkard, 2022

2022 Február 14-én, Bálint napján Pesten a XXVI. alkalommal adják át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. Ezt az elismerést minden évben egy magyar költő és egy külföldi műfordító kapja.

Az idén Bence Lajos költő és Elena Lavinia Dumitru román műfordító veheti át a szablyát.

Bence Lajos a Muravideken, Göntérházán született. Magyartanári oklevelét 1981-ben a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte. 1994-ben Budapesten bölcsészdoktori fokozatot szerzett irodalomtudományból. 1990-1992 között a Hidak című nemzetiségi tévéműsor szerkesztője volt a Szlovén Televíziónál.

Kép: MTI/Nándorfi

1991-1997 között a Maribori Egyetem Magyar Tanszékén docens. Számos kitűnő verseskötet szerzője, a szlovéniai magyar irodalmi élet szervezője. Írott szóval a megmaradásért című műve több kiadást ért meg. Szóval vágok rendet című kötete 2016-ban látott napvilágot. 2009-ben a délvidéki Tari István Balassi-karddal való kitüntetésekor ő mondta a laudációt a Gellért szálló gobelintermében.

Elena Lavinia Dumitru a Bukaresti Egyetem kiváló professzorának, Dr. Molnár Szabolcsnak tanítványa. Bálint Balassi – Ciclul Celia címmel adott ki fordításkötetet 2016-ban: ehhez az európai költőóriás Célia-ciklusát tette olvashatóvá a román irodalombarátok számára.  Népszerűsítette Szerb Antal munkásságát (Antal Szerb, Io scrittore viaggiatore, Revista di Studi Ungheresi, Roma, 2019). Az interetnikai kapcsolatokat vizsgálja Tamási Áron művében (Aspecte ale raporturile interetnice in povestirea Stele ardelene de Tamási Áron. Ed. Societatea Muzeului roman, Miercurea Ciuc, 2013.) Az Erdélyi Helikonról értekezik (From Pittsburgh to Marosvécs: Baron János Kemény (1903-1971) and The Formation of the Helikon Community. ma a római Unitelma Sapienza Egyetem oktatója. Együttműködik a római Sapienza Egyetem Kelet-Európa Történelme Karának a Filozófia, Irodalom, Keleti és Humán Tudományok tanszékével. Tagja a Revista di Studi Ungheresi folyóirat szerkesztőbizottságának.

A kardceremónián a magyar költő versét Müller Mátyás versmondó szavalja el.

A költőt laudálja Pécsi Györgyi irodalomtörténész

 

A román műfordító munkásságáról egykori tanára, Dr. Molnár Szabolcs, a Bukaresti Egyetem professzora írt méltatást, ez felolvassa Gadácsi János rádiós újságíró, szerkesztő.

 

Az irodalombarátokat köszönti: Vlad Popescu, a Budapesti Román Nagykövetség helyettes vezetője.

 

Balassi Bálint Adj már csendességet… című versét Kecskés D. Balázs zeneszerző öltöztette dallamba, a mű ősbemutatóját a Törökbálinti Cantabile Kórus adja elő Vékey Mariann Balassi-érmes karnagy vezényletével.

 

A világelső Herendi Porcelán Manufaktúra Balassi-szobrát átnyújtja dr. Simon Attila vezérigazgató.

 

A XVII. Balassi-kard borseregszemle bajnokborát, Szuromi Mihály Balassi Kard Egri Kékfrankosát kapják a költők.

 

A közelmúltban elhunyt Kalász Márton Balassi-kardos költőt Borivóknak című versével idézzük fel, elmondja Müller Mátyás.

 

A szablyát Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök és Cseke László, a Szent György Lovagrend kancellárja nyújtja át.

 

Balassi-emlékérmet nyújt át a Balassi-folyamatban való munkálkodásért Kapantzian Ákosnak, az Ausztráliában Balassi népszerűsítéséért sokat cselekvő, két éve elhunyt Kapantzian Artúr ügyvéd fiának Rieger Tibor M. S. mester-díjas és Kossuth-díjas szobrászművész.

 

A Balassi Bálint-emlékkardot 1997-ben Molnár Pál újságíró alapította magyar értelmiségiek bevonásával. A nemzetközi irodalmi díj átadását a Balassi Kard Művészeti Alapítvány szervezi a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a 77 Elektronika Kft., a Herendi Porcelámanufaktúra Zrt., az MKB Bank., az NKA támogatásával. A középkori végvári kardok mintájára kovácsolt szablyát és a herendi porcelán Balassi-mellszobrot eddig 47 költő, illetve műfordító vette át: most a negyvennyolcadik és a negyvenkilencedik irodalmár díjazására kerül sor. Öt földrészre, húsz országba jutott el a Balassi-kard, most először kapja meg az elismerést román irodalmár. A műfordítók Tokiótól Santa Barbaráig, Jyväskylätől Kinshasa Kongóig, Sao Paulóig és Melbourne-ig mind az öt kontinensen élnek, alkotnak.

 

A magyar irodalomtörténet nyolc évszázadában ez az első magyar irodalmi díj, amely eljutott mind az öt földrészre: Ausztráliában Ross Gillett az első költő, aki a díj alapítójának kérésére – ott élő magyarok közvetítése révén – Balassi-verseket fordított.

 

Csaknem húsz új zenemű keletkezett a Balassi-kardok átadásának ünnepségére, azt díszítő ősbemutatóként.

 

A díjat megtestesítő kard alkotója kezdettől fogva Fazekas József bonyhádi kardkovács, az okleveleket Vincze László szentendrei nyomdamérnök, iparművész készíti.

 

A kardátadás díszőrségét a Szent György Lovagrend – vezetője Cseke László kancellár – katonai hagyományőrző tagozatának tagjai adják.

 

A rendezvényt vezeti: Molnár Pál újságíró, szerkesztő, a díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

 

A Balassi Bálint-emlékkard hivatalos honlapja: www.balassi.eu

hu.wikipedia.org: Balassi Bálint-emlékkard

en.wikipedia.org: Balint Balassi Memorial Sword Award

 

Eddigi kitüntettek:

1997: Tóth Bálint

1998: Döbrentei Kornél, Wass Albert

1999: Nagy Gáspár

2000: Buda Ferenc, posztumusz Gérecz Attila

2001: Utassy József

2002: Farkas Árpád, Ernesto Rodrigues (Portugália)

2003: Kiss Benedek, Tereza Worowska (Lengyelország)

2004: Vári Fábián László, Armando Nuzzo (Olaszország)

2005: Ferenczes István, Tuomo Lahdelma (Finnország)

2006: Csoóri Sándor, Lucie Szymanowska (Csehország)

2007: Csokits János, Dursun Ayan (Törökország)

2008: Serfőző Simon, Jurij Guszev (Oroszország)

2009: Tari István, Davaakhuu Ganbold (Mongólia)

2010: Ágh István, John Ridland (Amerikai Egyesült Államok)

2011: Tamás Menyhért, Ivan Canev (Bulgária)

2012: Tornai József, Gabriel Zanmaku Olembe (Kongó)

2013: Kalász Márton, Jean-Luc Moreau (Franciaország)

2014: Kulcsár Ferenc, Sander Liivak (Észtország)

2015: Kiss Anna és Muzafer Dzaszohov (Oszétia)

2016: Agócs Sándor és Harada Kiyomi (Japán)

2017: Szikra János és Nelson Ascher (Brazília)

2018: Lövétei Lázár László és Marin Georgiev (Bulgária)

  1. Nagy Gábor és Paszkál Gilevszki (Észak-Macedónia)
  2. László Noémi és Vahram Martiroszjan (Örményország)
  3. Kürti László és Ross Gillett (Ausztrália)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balassi Kard Művészeti Alapítvány