Esélyesek klubja – keresztény szellemiséggel

A hazai és uniós pályázatok kiterjedt rendszerét kezelő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő fontos küldetése, hogy már a pályázat benyújtása előtt a lehető legtöbb információval ellássa a pályázókat, ezért programot indított Esélyesek klubja címmel. Monszpart Zsolt főigazgatót kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főigazgató úr, a Támogatáskezelő székházában december 9-én megrendezett első Esélyesek Klubja est témája a cserkészetből hozott testvériség szellemében történő közösségformálás; vendége volt az egykori cserkész, dr. Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese. Miért érezte fontosnak, hogy kereszténydemokrata politikust hívjon a cserkészet témájának érzékeltetéséhez?

– A mai fiatalok egy része, akik nem cserkészek, keresik a helyes értékrendet, azt az erkölcsi iránytűt, amely támaszt nyújt mindennapi kérdéseikben jó válaszokat találni. Nyitottak a keresztény tanítás megismerésére. Itt van küldetésük a cserkészeknek – és minden keresztény embernek – Jézus evangéliumát hirdetni, és megadni azt a lehetőséget, hogy az útkereső fiatalok megismerjék a kereszténység alaptanítását. A kereszténydemokrata politikusnak is ez az egyik legfontosabb küldetése.

– A klubesteken a pályázatokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolnak a jelenlévő szakemberek. Ugyanakkor december 9-én Szives Márton ütőhangszeres művész, a Nemzeti Tehetség Program és a Nemzeti Kulturális Alap többszörös támogatottja is jelen volt és bemutatta művészetét. A pályázatírás komoly témáját miért kell zenével, művészettel oldani, színezni?

– Szives Márton művész urat, aki egy rendkívül kedves, szimpatikus fiatalember, azért hívtuk meg az első klubestre, mert hiteles példaként tudott tanúságot tenni amellett, hogy pályázni pályázatíró nélkül is lehet sikeresen, eredményesen.

A teljes interjú.

Kép: Monszpart Zsolt – emet.gov.hu