A magyar nyelvű oktatásért

A Kárpát-medence magyar nyelvű képzéseit fejlesztette az elmúlt négy évben két- és fél milliárd forintos pályázati forrásból a Debreceni Egyetem (DE), együttműködve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és az Oktatási Hivatallal – közölte a szombati projektzáró rendezvény kapcsán a DE sajtóirodája az MTI-vel.

Közleményük szerint a tervben erdélyi, partiumi és kárpátaljai intézményekben kihelyezett képzéseket indítottak, a pedagógusok számára továbbképzéseket szerveztek, és a DE oktatóinak közreműködésével elkészült a Magyar értéktár szakirányú továbbképzés 42 tantárgyat felölelő tananyaga is.


A Debreceni Egyetem mindig élen járt a határon túli kapcsolatok építésében, amelynek a mostani, sikerrel zárult pályázat új lendületet adott – idézték a közleményben a DE oktatási rektorhelyettesét. Bartha Elek jelezte: a négyéves programban a DE 428 munkatársa vett részt.
Jávor András rektori főtanácsadó, a program szakmai vezetője hozzátette: a kihelyezett képzések – amelyek az agrárium, a közgazdaságtan, az egészségügy, a műszaki tudományok és az informatika területét érintik – a későbbiekben kettős diplomát adó oktatási formává válhatnak. Több száz fiatal kezdett tanulmányokba a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán és a Partiumi Keresztény Egyetemen – mondta.
Az elmúlt négy évben Kelet-Felföld, a Felvidék különböző középfokú oktatási intézményeiben továbbképzéseket is szerveztek, amelyeken 115 pedagógus vett részt – mutatott rá a szakember.
A pályázat kiemelt feladata volt a Magyar értéktár szak akkreditálása, amely most még szakirányú továbbképzési szakként indulhatott el az agrár-, a bölcsészet-, a gazdaság-, a hit-, a társadalom-, a jogi- és a sporttudományok mellett a műszaki, művészeti és a pedagógusképzés területét átfogó 42 tantárgy elkészítésével – jelezték a közleményben.

MTI

Kép, illusztráció – kmpsz.uz.ua