Agrár Innovációs Nagydíj

Átadták a 2020. évi Agrár Innovációs Díjat, ill. a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, melyet Nagy István, miniszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtottak át. A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében történt értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. A többi díjazottról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. 

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) 2020 januárjában került bemutatásra, majd márciusban 14 alkalmazásnak a tesztelése kezdődött meg 600 partner bevonásával. A 2020 augusztus végi éles indítást követően, jelenleg már a 14 digitális megoldást is meghaladó azon alkalmazások száma, amelyek bevezetésre kerültek a mezőgazdasági szolgáltatási piacra.

Az innovációért a KITE Zrt. részesült az AM támogatásával kiírt 2020. évi Agrár Innovációs Díjban.

A co-processing eljárás (biológiai eredetű és fosszilis alapanyagok együttes átalakítása) során előállított minden egyes liter biogázolaj, kb. 2,5-3,0 kg CO2 kibocsátás csökkentést eredményez, a kőolajból nyert gázolajhoz képest. A 2020. évben gyártott 10,5 millió liter HVO komponens esetén a CO2 csökkentés mértéke 25400-30400 tonna volt.

Az innovációért a MOL Nyrt. részesült az AM támogatásával kiírt 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében 3 agrár innovációs teljesítményt kiemelt elismerésben részesített:

  • Új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban 

Megvalósító: Vitafort Zrt. (Dabas)

  • Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk 

Megvalósító: Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. (Szeged)

  • Hazai és export célra nemesített, öko-stabil, értékálló magyar kukoricahibridek

Megvalósító: Agrártudományi Kutatóközpont, Bázismag Kft. (Martonvásár)

A díjakat és kiemelt elismeréseket tanúsító okleveleket Nagy István, miniszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtottak át a sikeres társaságok vezetőinek, aug. 19-én. a Pesti Vigadóban.

A többi díjazottról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: innovacio@innovacio.hu

Pakucs János

szervező-bizottsági elnök

Magyar Innovációs Szövetség