A 22-es (év) csapdája

A migráció nem emberi jog, és a gyermek szexuális nevelésének mikéntje sem a gyermek emberi joga. Ilyen emberi jog nincs – írta a nyugat-európai szélsőségeseknek szánt publicisztikájában a magyar miniszterelnök. Bogár László közgazdász professzornak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

Professzor úr, bő 1100 éve írták le Nyugat-Európában: ugros eliminandos esse: a magyarok kiirtandók „vannak”. Pár napja fogalmazott úgy a szélsőséges holland miniszterelnök: Magyarországot térdre kell kényszeríteni. Mi az a mögöttes erő, amely Nyugat-Európa rasszizmusát, a gyűlölködő hungarofóbiát 1100 éven át fenntartotta?

– A fogalmak azért léteznek, hogy segítségünkre legyenek a lét-megértésben, ám sajnos arra is alkalmasak, hogy „átfordítva” őket (per-versio vagyis perverzió szó erre az átfordításra utal) éppen a lét-megértés legfőbb akadályai legyenek. Most egy olyan korban élünk, amikor a világot totális uralma alá hajtó, saját létét is tagadó globális hatalmi szuperstruktúra olyan univerzális „fogalom-generátort” hozott létre, ami képes bármilyen „valóság” legyártására, és ezt a fogalmak átfordításával éri el.

A rasszizmus és a társadalmi értelemben használt „fóbia” utótagú szavak ilyen „mérgezett” fogalmak, amelyeknek használata mindig teljesen önkényes, következésképp jelentésük a szó szoros értelmében „semmit mondó”, viszont alkalmasak arra, hogy segítségükkel a megbélyegzés, megalázás, és a sehonnan sehová sem vezető gyűlöletörvények mindent leromboljanak, szétroncsoljanak. Hogy az anómia, anarchia, káosz, vagyis egy emberi közösség szellemi önfelszámolásának stációin keresztül minden megsemmisüljön, ami még érték lehetne az emberi világban.

A teljes interjú.

Kép: Pozsonyi csata, Peter Johann Nepomuk Geiger 1860