150 éves az önálló ügyészi szervezet 

Emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank a magyar ügyészség alapításának 150. évfordulójára. A jegybank 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forintos színesfém érmével tiszteleg a másfél évszázados önálló ügyészség előtt – értesítette a Présházat az MNB.

A magyar jogtörténet egyik fordulópontja az 1871. évi XXXIII., a magyar királyi ügyészségről szóló törvény. A törvény egy, a közvádat képviselő intézmény létrehozásának szükségességét hirdeti, hogy „a bíró, a közvádló és a védő külön természetű teendői elválasztassanak és egymástól független közegekre bízassanak”. A magyar igazságszolgáltatás modern rendszerét megalapozta a bírói, a közvádlói és a védői teendők elkülönítése, egymástól független szervezetekhez telepítése. A törvényt 1871. június 10-én hirdették ki, azóta az ügyészség több átalakítást ért meg, azonban alapfeladata lényegét tekintve változatlan maradt.

Az ügyészség önálló állami szervként az igazságszolgáltatás közreműködője, amely a büntetőeljárásban a közvádló szerepét tölti be, emellett a nyomozás, a büntetés-végrehajtás, a közigazgatási és más intézmények működésének törvényességét felügyeli – erről az Alaptörvény XXIX. cikke rendelkezik. Az ügyészség alapfeladata 150 éve változatlanul „az igazságszolgáltatás körül az állam közérdekeinek képviselete”, a jogrend és a társadalom védelme.

Az önálló ügyészi szervezet alapításának 150. évfordulója alkalmából az MNB 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki.

Az „Önálló ügyészi szervezet” megnevezésű emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás és az ismeretterjesztés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az ezüst és a színesfém változatok azonos éremképpel kerülnek kibocsátásra, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérméket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Az előlapon körvonallal határolt középmezőben a Római Köztársaság korából eredő hatalmi jelvény, egy fasces – kétélű bárddal ellátott vesszőnyaláb – klasszikus stílusú ábrázolása látható, melyet felül egy lángmotívum, középen egy szájában kétkarú mérleget tartó oroszlánfej egészít ki. A kétkarú mérleg az igazságosságot és elfogulatlanságot szimbolizálja. A vesszőnyaláb az előlapot két részre osztja, jelképezve a jó és a rossz, a helyes és a helytelen elkülönítését. A középmezőt paragrafusjelekből komponált ünnepélyes szegély övezi, melyet alul a „MAGYARORSZÁG” felirat szakít meg. A vesszőnyaláb ábrázolása mellett bal oldalon, fent, egymás alatti két sorban a „10 000”, illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, lent a „BP.” verdejel, jobb oldalon az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható. A verdejelben legalább tízszeres nagyítás esetén látható, a verdejel adott betűjével megegyező betűket ábrázoló mikroírás került elhelyezésre, ami az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálja. Az előoldal szélén, rombusz alakú motívummal lezárva, „AZ ÜGYÉSZI SZERVEZET 150 ÉVE AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS KÖZREMŰKÖDŐJE” felirat fut körbe.

Az emlékérmék hátlapján, körvonallal határolt középmezőben Magyarország Ügyészsége emblémájának ábrázolása látható. A logó a vesszőnyaláb, a mérleg és a kétélű bárd modern stílusú megfogalmazása egy pajzs motívumon. Az embléma ábrázolása mellett, két sorba törve, bal oldalon az 1871-es évszám az önálló ügyészi szervezetet létrehozó törvénycikk kihirdetésére, míg jobb oldalon a 2021-es verési évszám a kibocsátás évére utal. A középmezőt hullámvonalakból álló szegély övezi a „kiáradó” és egyben „védelmező” erőtér szimbolikus motívumaként.

A hátlap szélén, félköriratban, fent Magyarország Ügyészségének jelmondata, a „TÖRVÉNY ÉS IGAZSÁG”, lent a „MAGYARORSZÁG ÜGYÉSZSÉGE” felirat olvasható.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle finomrecés, a recéken a „LEX ATQUE VERITAS” felirat, a hátoldali jelmondat latin megfelelője ismétlődik meg négyszer, 3-3 rombusz alakú motívummal elválasztva.

A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „Önálló ügyészi szervezet” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2021. június 9-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/) – zárul a Magyar Nemzeti Bank Présházhoz eljuttatott jelentése.

MNB