Gyurcsányi alkotmánysértés beismerése

Gyurcsány sokat köszönhet ennek a beszédnek, ettől lett belőle igazán „valaki”, aki azóta is lassabban ereszt le, mint sok-sok „baloldali” kollégája – írja Öszöd örök című cikkében Galló Béla. A politológus publicistát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Galló úr, a gyurcsányi beismerés szerint az akkori miniszterelnök alkotmányt sértett. Ugyanis rögzítette: végighazudtuk az utóbbi másfél-két évet, tudtuk, hogy amit mondunk, az nem igaz. Az akkori alkotmány szerint a közérdekű adatok megismerését elő kellett volna segítenie a végreható hatalom fejének. Ha titkolja ezeket az adatokat, alkotmányt sért. Ha hazudik is róluk, ez eggyel súlyosabb fokozat. Miért nem lépett a busás fizetésért dolgozó akkori legfőbb ügyész?

Mélyebbek az okok, mint a busás fizetés. Ha a neolib főáramnak manapság a jogállamisági kritériumok a kedvenc paripái, akkor ezeket most visszamenőleg is megnyergelhetnék. Nem az utólagos jogi felelősségre vonás végett – hiszen létezik elévülési idő –, hanem a logikai koherencia és a politikai hitelesség kedvéért.  Az tudniillik tény, hogy a mostanság jubiláló őszödi beszéd valóban megvalósította az alkotmánysértést. Jogi következményeknek kellett volna követniük, ám ezek elmaradtak. Nyilvánvaló lett, hogy az ügyészi funkciót nem a jogállamisági  kritériumoknak megfelelően gyakorolják.

Sérült a hatalmi ágak szétválasztásának tartalmi lényege: a legfőbb  ügyész a politika – ez esetben a kormány – érdekeinek rendelődött alá, mégpedig korántsem szégyenkezve, hanem magától értetődően.

A teljes interjú