Titkosszolgálati együttműködés a dopping ellen

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) megállapodást kötött a tokiói olimpia szervezőbizottságával, a Japán Doppingellenes Ügynökséggel (JADA),  továbbá japán kormányzati szervekkel az ötkarikás játékok előtt és alatt megvalósuló együttműködésről.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a felek a zéró tolerancia jegyében összehangolják a doppingellenes műveleteket, és alapvetően “a játékok hírszerzési és nyomozási területeire összpontosítanak azzal a céllal, hogy az olimpia a lehető legtisztább legyen”. A közös munka magában foglal olyan intézkedéseket is, amelyek a tiltott szerekkel való kereskedelem megakadályozására irányulnak.


“Örömmel kötöttük meg a sokoldalú megállapodást – mondta Hasimoto Szeiko, a tavalyról idén nyárra halasztott olimpia szervezőbizottságának vezetője.

– A korábbi években a dopping problémája árnyékot vetett nemcsak az olimpiai és paralimpiai játékokra, hanem számos más sporteseményre is. Mi most elmélyítjük együttműködésünket azért, hogy az olimpia idején Tokió olyan hely legyen, ahol a tiszta sportolók a legjobb tudásuk szerint teljesíthetnek” – idézte az elnök szavait a portál.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2018-ban létrehozott, és a NOB doppingellenes programját megvalósító ITA-val hasonló megállapodás aláírására készül a szervezőbizottság az augusztus 24. és szeptember 5. között esedékes paralimpia esetében is.

MTI

Kép: olyimpics.com