Abasári borász ausztráliai sikere

A Covid okozta többféle nehézséget leküzdve eljutott Ausztráliába a XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnokbora: az abasári Molnár és Fiai Pincészet által alkotott Olaszrizling 2017 Barrique – tájékoztatta a sajtót a Balassi Bálint-emlékkard alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

Az irodalmi díjhoz tartozó borajándékot az idén januárban Gyöngyösön választották ki a járványügyi előírások szigorú betartásával megrendezett borversenyen, amelyen neves szakemberek a mátrai olaszrizlingeket hasonlították össze. Az idei Bálint napi kardceremónián a díjazott ausztrál műfordító, Ross Gillett a koronavírus okozta korlátozások miatt nem tudott részt venni: a kardot külön úton juttatta el hozzá az alapítvány. A versenyben kiválaszott borajándékot az alapítványi elnök fölkérésére a magyar diplomáciai szervezet vitte ki Melbourne-be, és az ottani konzulátuson ünnepélyesen adták át a rangos, több ausztrál irodalmi díjjal már kitüntetett poétának.

Ross Gillett örömmel vette át az abasári bort, és jelezte, hogy az egyik palackot a közelgő születésnapján bontja föl.

Az idén a XXV. – jubileumi – alkalommal nyújtották át Balassi Bálint-emlékkardot, az irodalmi szablya most először jutott el Ausztráliába, s ezzel mind az öt földrészt meghódította a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj. Párját ritkító alkalom, hogy abasári bor ausztráliába eljusson, Molnár Gábor sikeres alkotásával ez megtörtént.  A Molnár és Fiai Pincészet íly módon elhíresült remekének Melbourne-i megjelenése a Gyöngyösi Hegyközségnek, a Mátrai Borvidéknek, és a teljes magyar borász társadalomnak nagy sikere.

Kép: Julie Gillett felvétele