Felföldi figyelőben az évtized verseskötete

Hogyan kerülhet egy kötetbe magyar, török, macedón, orosz, cseh, portugál vagy észt alkotó? Hogyan szerepelhet egy könyvben költő, műfordító Amerikából, Ózdról vagy Jerevánból? Ausztráliából és Zentáról? Csak annak okán, hogy a költészet nemzetközi? Az általam alább ajánlott kötet azonban egyáltalán nem felel meg a jól ismert „progresszív nemzetköziség” ingatag kritériumának, amely egyfajta ízlésterrorként hálózza be mai világunkat.

A Rímek szablyaélen címet viselő költői antológia alkotóit és műveit a nemzeti elkötelezettség és a tehetség géniusza kovácsolja egybe, akár egy nemes acélból készült kardot. A kard nem véletlen. Valamikor 1990-ben született meg Molnár Pál újságíró, napjainkban a Présház.eu művészeti hírportál főszerkesztője fejében az ötlet, hogy a ránk erőltetett Valentin-nap ünneplése helyett legyen Balassi Bálint költészete az ellenszérum a világszerte terjedő uniformizált Valentinnak.

Az ötlet 1997-ben öltött testet, azóta jutalmazzák Bálint-napon a díjjal a magyar líra kiemelkedő alakjait, és tüntetik ki a magyar irodalmat fordító európai szellemiségű poétákat. Maga a díj különlegesség: a jellegzetesen magyar szablyát Fazekas József bonyhádi mester kovácsolja a kezdetektől, az utóbbi években Kiss-Rigó László püspök szenteli meg az évről évre más-más templomba zarándokló Balassi-misén.

A cikk írója Kövesdi Károly Európa-érmes újságíró

A teljes anyag: