Ausztrál csók a magyar kardnak

Tizenötezer kilométeres út megtétele után fizikai valóságában is eljutott Ausztráliába a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard – tájékoztatta a Felvidék.Ma szerkesztőségét a díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

A 16. századi európai költőóriásról elnevezett szablyát – melyet a Felvidék kiváló költője, Kulcsár Ferenc is megkapott – hagyományosan Bálint napján, február 14-én adják át, erre a ceremóniára az idén, a díj történetében a 25. – jubileumi – alkalommal szűk körben a szegedi dóm altemplomában került sor.

Ekkor Kiss-Rigó László püspök a magyar díjazottnak, Kürti László költőnek nyújtotta át a kardot. A Covid-korlátozások miatt az ausztrál műfordító, Ross Gillett nem tudott Magyarországra utazni, így ő videóüzenettel vett részt az ünnepségen.

Ugyanakkor kérte, hogy noha tervezi Magyarországra utazását, a kardot minél előbb kaphassa meg. A Balassi Kard Művészeti Alapítvány szervezésében a szablya néhányhetes kalandos út után eljutott az irodalmár Melbourne külvárosában álló otthonába.

A teljes anyag.

Képek: Julie Gillett