Puli időkapszula indul a Holdra

A NASA-díjas Puli Space időkapszulája első magyar hasznos teherként juthat fel a Holdra 2021 végén a Peregrine holdszondán. A NASA műszerivel együtt utazik majd az a Téridő Plakett, amely a magyarság kollektív emlékezetének lenyomatát őrzi majd. A 2010-ben alapított Puli Space Technologies olyan könnyű, olcsó holdjárók és egyéb eszközök fejlesztésén dolgozik, amelyek a szélsőséges holdi környezetben is működőképesek és használhatók. A cég vezetőjét, Pacher Tibort kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Igazgató úr, az Ön csapata  további fejlesztésekben gondolkodik. Ilyen a NASA által 225 ezer dollárral támogatott holdi vízszimatolójának fejlesztése, amely tavaly elnyerte a holdi erőforrások kategória első díját az amerikai űrügynökség versenyén. Ez a nemzetközi siker mekkora lökést adott a Puli Space Technologies-nek?

– Nagyon örülök az elismerésnek, és büszke vagyok a csapat munkájára. Azt gondolom, hogy nagyot nőtt az ázsiónk, és remélem, hogy korábbi kritikusaink is átgondolják megítélésünket. Egy, a NASA számára is fontos fejlesztéssel a nemzetközi porondon is szintet tudunk lépni, és bízom benne, hogy ezzel a magyar innovációnak is jó cégére leszünk.

A teljes interjú: