Hej, te bunkócska, te drága…

Kampánygyűlés ürügyén garázdaságra hasonlító támadást hajtottak végre egy étterem ellen egy észak-dunántúli városban. Homa János újságírót kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, az egykori hordószónoklat után most platószónoklat jött divatba a hazai közéletben. Mikrofonnal fölerősített fenyegetések is elhangzanak az utcán. Ezért dolgoztak-e 1990 előtt a rendszerváltó, gyakran kockázatot is vállaló újságírók?

– Nem ezért dolgoztunk. Tele voltunk illúziókkal. A rendszerváltástól érdekes módon nagyon sokan azt várták, hogy a politikai hibákat kijavítsa. Érdekes módon a régi rendszer megszűnésével, a régi problémák megszűntek. Egy új világ kezdődött el, s ezzel együtt új típusú konfliktusok keletkeztek. Ami viszont mostanában felerősödött: ebben az új helyzetben egyesek a régi módszerekkel igyekeznek politizálni.

Féligazságok terjesztésével, emberek hergelésével. Felháborító az is, hogy akadnak, akik saját hazájukkal szemben politizálnak Brüsszelben. S nem nagyon tetszik nekem az sem, hogy kevésbé tehetséges politikusok mindent bevetnek azért, hogy megpróbáljanak meggyengíteni – akár nemtelen eszközökkel is – egy működő országot. Mindezt csak azért, hogy megszerezzék a hatalmat. Azt a hatalmat, amelyet kiszolgáltatnak idegenek érdekeknek.

– Adódik, hogy félelemkeltésre is sor kerül, berepesztették egy étterem üvegablakát, megrémítették az étterem fiatal alkalmazottait.

A teljes anyag.

Kép: youtube