Mindszenty-film sikere Kalkuttában

Két jelentős indiai filmfesztiválon /Kalkutta és Tamil Nadu/, és a Bhutáni Nemzetközi Filmfesztiválon kapta meg első három legjobb filmnek járó díjat a Mindszenty Józsefről szóló magyar játékfilm Lux Ádám főszereplésével. Őt kérdezte a Présház.
– Művész úr, a díjnyertes filmben Mindszenty és Jávor Pál 1945-ben együtt raboskodnak Sopronkőhidán, az ő találkozásuk az alapja a püspök időutazásának a XX. század magyar történelmének eseményei között. Ezt a drámát maga a történelem írta és rendezte, mit tudtak hozzátenni a művészek?
– A művész feladata az egyén sorsának, személyes tragédiájának őszinte bemutatása.

Mivel Mindszenty bíboros életében nagyon sok drámai pillanat, embert próbáló élethelyzet adódott – gondolok itt a börtönvallatásokra, vagy épp a Pápával való közös jelenetre –, komoly színészi kihívás volt ezeket az érzelmileg szélsőséges pillanatokat hitelesen ábrázolni.

– A forgatáshoz maga a történelem adta a valódi díszletet: a Terror Házát. Ez hogyan hatolt az Ön csontjaiig?

– A helyszín mindenképpen nagyon inspiráló közeg volt. Mivel éjszakánként forgattunk, a forgatási szünetekben szerencsém volt a teljesen kihalt, ezáltal még inkább drámai hatású termekben nézelődnöm, figyelnem, és ezen érzelmi hatásokat a soron következő jelenetekbe beépítenem. Fantasztikus érzés volt például egy orosz tank tetején elmondanom Mindszenty bíboros híres 56-os beszédét, vagy a megveretési jelenetet eljátszani abban a börtöncellában, ahol az valójában megtörténhetett.

– A bhutáni szakmai zsűri értékelése szerint a rendhagyó filmalkotás szakmai kiválóságán túl lehetőséget ad arra, hogy teljességgel eltérő vallást gyakorló nemzetek is megtalálják a közös hangot a szeretetben és megértésben. Most, amikor a közelünkben azonos vallású népek között zajlik háború, miért lehet fontos a vallások fölé emelkedő közös hang?
– Nagyon fontos valóban a közös hang, a párbeszéd keresése, legyen szó vallási, politikai vagy morális kérdésekről, nézetekről. Mintha a mai világban ez kiveszőfélben lenne. Ezért fontos a művészet erejével ezekre a problémákra felhívni a figyelmet. Ahogy ezt tettük a Megszállottak című, szintén sokszoros díjnyertes filmünkben is, amelyet szintén Pozsgai Zsolt rendezett és írt, és ahol a reformáció-ellenreformáció kapcsán vitázott Loyolai Szent Ignác és Kálvin, úgy, hogy közben nagyon is tisztelték egymást.
Ez a film talán éppen ezért az erényéért is elnyerte Indiában – nagyon más kultúra – a legnagyobb díjat, az Arany rókát az egyik filmfesztiválon, Kalkuttában.
Molnár Pál
Kép
twitter
Címkép: youtube