Trianon Missziós Vándorkiállítás

Trianon Missziós Vándorkiállítást szervezett, rendezett Rainer Péter építész-belsőépítész. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Mester, miért fontos, hogy a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig élő magyarjaink tartsák emlékezetben a világtörténelem legnagyobb aljasságát, Trianont, és időről időre közösségeikben rendezvényen idézzék föl?

– Sajnos a magyar középkorúak és fiatalok többsége – tisztelet a kivételnek – szinte semmit sem tud Trianonról. Több generáció nőtt fel úgy e csonka országban, hogy a szocializmus építése mellett a Trianon szót még kiejteni sem szabadott, nemhogy a történtekről hitelesen, érdemben lehessen beszélni. Ezer éve fennálló – mindig is befogadó, és gyarmattal sosem rendelkező – országunkat az I. világháború elvesztésének örve alatt megfosztották területének több mint kétharmadától, és lakosságának harmadától, az állami-, egyházi- és magánvagyonok, ingatlanok, ingóságok és más javak gátlástalan elrablásával, kifosztásával együtt. Mindezt kivétel nélkül a szomszédos keresztény országok – hadserege, lakossága – művelte velünk, az Antant egyetértő támogatásával.

Az évtizedeken át fizetett hatalmas mértékű természetbeli és pénzbeli hadisarcról, jóvátételről már nem is beszélve. Majd ez a II. világháború után kísértetiesen megismétlődött. Erről a legnagyobb – több mint 100 éve történt és ma is tartó – nemzeti tragédiánkról, gyászunkról végre beszélhetünk (zárójelben teszem hozzá; a békesség kedvéért, inkább csak határainkon belül). Meg/feloldás, megbékélés, feltámadás egyelőre nem látszik, még körvonalakban sem, inkább fásultság és rezignáltság. Természetesen ez magától nem fog megoldódni, ezért mielőbbi komoly erőfeszítéseket kell(ene) tenni. Mi a szakmánk, a vizuális kultúra terén és eszközeivel próbálunk minél inkább eleget tenni az emlékezés, az ébresztés, a felrázás, a felvilágosítás, a tudatosítás, a tanítás s a többi feladatának. Szeretnénk elérni, hogy hazánkban, a Kárpát-medencében valahol mindig „üzemeljen” legalább egy Trianon Missziós Vándorkiállítás, hogy emlékeztessen és cselekvésre ösztönözzön, míg tart Trianon a Kárpát-medencében.

A teljes interjú.

Kép: Rainer Péter: … zsák a foltját – naputonline.hu