Minden erőt együvé fogni kívánunk…

Bethlen Gábor-díjat kapott az erdélyi fejedelem nevét viselő nagy múltú alapítványtól Szijártó István, az irodalomtudomány kandidátusa, a Százak Tanácsa elnöke. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, gratulálok a díjhoz! Miért fontos, hogy egy nemes küldetésű civil szervezet díjazással hívja fel a hazafias közvélemény figyelmét azokra a jelentős tevékenységű emberekre, akik a jelenlegi fősodor sajtó számára nem léteznek?

– Bethlen Gábor üzenetét: „Mi minden erőt, ami a haza javára akar és tud lenni, nem eltiporni, hanem együvé fogni kívánunk…” több mint négy évtizede Németh Lászlóné, Kodály Zoltánné, Illyés Gyula, Csoóri Sándor választották „közérdekű kötelezettség vállalással” az akkor még illegális alapítvány jelmondatául.

Alapítvány volt ez a nemzet javára,  s azóta a  hazai és közép-európai szellemi élet jelesei közül majd százan kitüntetettjei is. Köztük Zbignew Herbert, Bohumil Hrabal,  Püski Sándorék,  Szabó T. Attila, Márton János, Domokos Pál Péter, Erdélyi Zsuzsanna, Egyed Ákos, Czine Mihály, Sütő András, Andrásfalvy Bertalan, Csoóri Sándor, Kányádi Sándor…

A teljes interjú.

Kép: BGA/Demeter Péter