Pilinszky-emlékérme

A Magyar Nemzeti Bank a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Kertész Imre Intézetben. Az emlékpénzeket Pelcz Balázs szobrászművész tervezte.

A Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő a Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, úgynevezett „újholdas” nemzedékének tagja. Költészetét befolyásolták lágertapasztalatai, a keresztény egzisztencializmus, a tárgyias líra és katolikus hite. Élete során lírai, epikai és drámai műveket is alkotott. Műveiben olyan nyelvet működtet, amely a szenvedély fájdalomközeli határain szólal meg. Első köteteiben a személyesség, a vágy, a szerelem, a bűnösség és a fenyegetettség világot átfogó mintázatába vonja be magával olvasóit. Pilinszky János nevéhez olyan híres művek fűződnek, mint az Apokrif, a Ravensbrücki passió, a Négysoros – legutóbbi az egyik leghíresebb epigrammája.

Pilinszky János születésének centenáriuma alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki a mai napon.

Az emlékérme előlapján szélfútta, füves tájon álló kopár fa ábrázolása látható, háttérben a felkelő nappal, amely egy tágra nyílt szem kinagyított szivárványhártyájára és pupillájára emlékeztet. Az érmeképet Pilinszky János Apokrif című versének hangsúlyos motívuma ihlette. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: az érme szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, mellette ponttal elválasztva a „10000”, illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, bal oldalon a „BP.” verdejel, jobb oldalon pedig a „2021” verési évszám.

Az emlékérme hátlapján Pilinszky János oldalnézeti portréja látható, amelyen a költő melankolikus karakterére jellemzően egy fának dőlve, elgondolkozva néz maga elé. Az ábrázolást Szebeni András emblematikus fotója ihlette. Az emlékérme jobb oldalán Pilinszky aláírása, alatta az „1921-1981” évszámok olvashatók, melyek a költő  születésének és halálozásának évére utalnak. Az emlékérmét tervező Pelcz Balázs szobrászművész mesterjegye a kabát hajtókájába illesztve látható.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 10 000 forintos névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 4000 darab, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 4000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Pilinszky János” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2021. november 26-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu /).