Újságírónagyságra emlékeztek

Kasza Marton Lajos költő, a Kanadai Magyar Írószövetség örökös elnöke, kezében A Világ Magyarságáért kitüntetéssel.

Méltósággal, munkásságának ismertetésével és írásainak máig érvényes üzeneteivel emlékeztek Csapó Endre ausztráliai magyar íróra november 11-én, Budapesten, a Panoráma Világklubban, a főszerkesztő születésének 100. évfordulója alkalmából. A Joó Géza és Nagyváradi-Kis Anna műsorvezetésével zajló esemény kezdetén Csapó Endre 2018-as videóüzenetét nézhették meg a jelenlévők, majd dr. Tanka László, a rendezvény főszervezője és a tízkötetes Csapó életműsorozat kiadója méltatta az író munkásságát és beszélt a hozzá fűződő kapcsolatáról, valamint a most megjelent legújabb könyvről, Boling Lúcia ausztráliai magyar „A sár lemosódik, az arany marad” című könyvről.

Ezután Molnár Pál, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újságjának volt főszerkesztője, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke emlékezett Csapó Endre kitüntetésének körülményeire  – az ausztráliai magyar újságírónagyság a Magyar Páneurópa Unió Eötvös József Sajtódíját kapta meg 2018-ban –, s az íróval való személyes ismeretségére. Majd Kardos Béla, ausztráliai magyar közéleti vezető, Márffy Attila, az ausztráliai Magyar Élet hetilap tulajdonosa és Georg Albrecht Németországban élő újságíró levelét olvasták fel.

Kasza Marton Lajos költő, a Kanadai Magyar Írószövetség örökös elnökének előadása, következett, amelyet követően dr. Tanka László átadta részére a X. Magyar
Világtalálkozó alkalmából odaítélt „A Világ Magyarságáért” című kitüntetést.

A konferencia további részében dr. Bába Szilvia Phd diaszpóra-kutató, a Duna Művészegyüttes igazgatója, majd Tarics Péter felvidéki író, újságíró és B. Szabó Péter író, költő, a Svájci Magyar Írók Köre elnöke beszélt Csapó Endre munkásságáról, a hozzá fűződő személyes kapcsolatokról.

A konferencia záró részében a hallgatóság köréből többen szót kértek, s felelevenítették a Csapó Endrével kapcsolatos élményeiket, majd a több mint két órás lélekemelő rendezvény állófogadással ért véget.

A rendezvényt az interneten élőben közvetítette Streit Gábor Bor csatornája, valamint hamarosan megtekinthető lesz a KissFilm Stúdió filmje is.

Szöveg és kép: Czuh János