Moszkva: „vörös vonalat” lépne át a NATO

Lloyd Austin, az Egyesült Államok Tbiliszibe és Kijevbe készülő vezetője látogatása során bejelenteni  szándékozik, hogy a NATO kapui nyitva állnak Grúzia és Ukrajna előtt. Dmitrij Peszkov, elnöki szóvivő – képünkön! – a France 5 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság “a legrosszabb forgatókönyvet” és az orosz nemzetbiztonság “vörös vonalainak” átlépését is jelentené.

Peszkov arra figyelmeztetett, hogy “ez az a forgatókönyv, amely aktív intézkedésekre kényszerítheti Oroszországot saját biztonságának szavatolása érdekében”. Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének tevékenységét – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Oroszország emellett felfüggeszti a NATO moszkvai katonai missziójának, valamint az észak-atlanti szövetségnek a belga nagykövetségen működő tájékoztatási irodája tevékenységét is.
Az indoklás szerint Moszkva válaszlépéseket hozott arra reagálva, hogy a szövetség október 6-án közölte: 18-ról 10 főre csökkenti Oroszország NATO-képviseletének létszámát. Az orosz misszió nyolc tagjának kiutasítását a NATO azzal indokolta, hogy az érintettek “ellenséges tevékenységet” folytattak.
“A NATO céltudatos lépéseinek következtében gyakorlatilag nincsenek meg a megfelelő feltételek az elemi diplomáciai tevékenységhez, és a NATO lépéseire válaszul felfüggesztjük állandó NATO-képviseletünk munkáját, beleértve a katonai főképviselőnkét is, valószínűleg november 1-jétől, de ez talán eltart még néhány napig” – mondta Lavrov.
Közölte, hogy az orosz intézkedésekről a NATO Nemzetközi Titkársága már értesítést kapott. Elmondta, hogy a NATO-nak az Oroszországgal történő kapcsolattartáshoz a belgiumi orosz nagykövetséghez kell fordulnia.
“Oroszország nem fog többé úgy tenni, mintha a NATO-hoz fűződő  kapcsolatokban rövidtávon bármilyen változás lehetséges lenne” – mondta Lavrov.

MTI

Kép: tass.com