Az USA sportolókat rabolhat el

Az élsportot a Nyugat átpolitizálta annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra, nem kizárt, hogy az Egyesült Államok “területen kívüli” intézkedéseket fog hozni és el fogja raboltatni azokat a sportolókat, akiknek a doppingtesztje pozitívnak bizonyul –  jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön egy jekatyerinburgi sportügyi tanácskozáson.

“Nem zárom ki, hogy az amerikaiak, akik egyszerűen +elrabolják+ és a saját területükre szállítják azokat, akiket valamivel meggyanúsítottak, ugyanezzel a módszerrel fognak élni azon sportolók megbüntetésére, akik pozitív tesztet adtak le, és akik az amerikaiak szerint az érdekeiket fenyegetik a nemzetközi versenyeken” – fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.


Lavrov szerint a nemzetközi élsport “megengedhetetlenül átpolitizált“, ami Nyugat Oroszország “feltartóztatását” célzó stratégiájának része.
“A sport politikai nyomásgyakorlásra való felhasználása egyenesen keresztülhúzza a nemzetközi sportmozgalom elveit” – hangoztatta a tárcavezető.
Nehezményezte, hogy az orosz sportolók számos világversenyen 2022 decemberéig nem használhatják nemzeti jelképeiket. Lavrov úgy vélekedett, hogy a tokiói olimpiai és paralimpiai orosz szereplés “a legjobb bizonyítéka annak, hogy megengedhetetlen a sport átpolitizálása”.
Hangsúlyozta, hogy Moszkva mindent megtesz az orosz sportolók diplomáciai és jogi védelme érdekében, egyebek között a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). Sürgette a mindenki számára azonos doppingellenes szabályrendszer kialakítását, mert azt lényegében “a Nyugat kisajátította”.
Rámutatott, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezető testületének tagjai túlnyomórészt a NATO-országokból, illetve Ausztráliából és Japánból kerültek ki, annak ellenére, hogy “abszolút kisebbségben vannak a világon”, miközben a sport a fejlődő országokban, valamint Kínában és Oroszországban fellendülőben van.
Megfogadta, hogy Oroszország a jövőben is folytatja az orosz sportolók doppingolásának felszámolását, ha konkrét tényekre bukkan. Hangsúlyozta, hogy a doppingellenes küzdelemnek nemzetközi szinten átláthatónak kell lennie és az nem kísérheti a “tiszta” sportolók diszkriminálása.
“Készek vagyunk a szabályok szerint játszani, ha a szabályok mindenki számára egyenlők és mindenkire alkalmazhatók” – hangoztatta az orosz külügyminiszter.
“Nyilvánvalóan nekünk magunknak kell felszámolnunk a dopping minden megnyilvánulását az orosz sportban, de soha nem fogjuk elfogadni, hogy Oroszországot különösen doppingveszélyes országnak állítsák be, és ezzel a beállítással diszkriminálják” – mondta.
Lavrov szerint ennek érdekében meg kell szüntetni azokat a problémákat, amelyekre az orosz doppingellenes ügynökségnél fény derült.

MTI

Kép: tass.com