Az emberiség jövője – made in Kína?

Ha a holnaputáni világot szeretnénk megismerni, akkor Sencsenbe kell utaznunk. Légvonalban 17 kilométerre Honkongtól fekszik a dél-kínai város. A még 80 évvel korábban álmos halászfalucska ma egy 20 millió lakosú High-Tech világvárossá nőtte ki magát. Kínában a harmadik legnagyobb gazdasági erővel rendelkezik, a tőzsdéje értékesebb a londoninál, a kikötője négyszer nagyobb a hamburginál. A Huawei főhadiszállása és számos vállalkozás műhelytelephelye  korszakalkotó találmányokkal hívja magára a világ figyelmét. Sencsen a világ egyik legfiatalabb városa, az új szilícium-vögy!

Fölvetődik: hogyan tervezték Sencsent a jövő igényei szerint ilyen szédületes tempóban? Lehet valamit a várostervezésben tanulni a kínaiaktól?

Előnyös helyzetben voltak, mert a várost a nulláról kezdték felépíteni. A leginnovatívabb felhőkarcolókat a világon Sencsenben építik.

A világ legjobb építészei új koncepciókat próbálnak ki. A város látványa a látogatót akaratlanul csendes lemondó sóhajra készteti: „szegény New York“.

Kép: wikipedia

A teljes anyag.