Díszterem

Az idei évben Gyöngyösön rendezték meg a XVI. Balassi-kard borseregszemlét, melyen a Mátrai Borvidék 10 olaszrizlingje mérettette meg magát. Ebben az esztendőben azért esett a választás városunkra, mert Molnár Pál újságíró, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke Gyöngyösön született és régóta tervezte, hogy a borvidékről borvidékre, borfajtáról borfajtára vándorló borseregszemlét itt is megrendezzék. Így most a Mátrai Borok Házában kóstolták a hegyközség által kiválasztott 10 helyi olaszrizlinget.

A zarándokló borversenyen – melynek mottója a férfias fajták versenye – kiválasztják azt a legjobb bort, ami a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjhoz, a Ballasi Bálint-emlékkardhoz kapcsolódik.

A vakkóstolás eredménye alapján 2021-ben az abasári Molnár és Fiai Pincészet 2017-es Barrique Olaszrizlingje lett a XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnoka, így a bor alkotója Molnár Gábor tizenhatodikként tagja lett a Balassi Kard Borpáholynak.

Különlegesség, hogy a győztes bort ebben az évben egy magyar költő, Kürti László és egy külföldi műfordító, Ross Gillett kapja, akik négy Balassi verset fordított le. Ők kapták az idén a Balassi-kard kitüntetést.

Mivel a koronavírus a hagyományos ünneplésbe is beleszólt, így a bajnoki cím mellé járó díszoklevelet – a szentendrei Vicze László alkotását – a mai napon Hiesz György polgármester nyújtotta át Molnár Gábornak, a Városháza Dísztermében.

A Molnár és Fiai Pincészet kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy borukat két ízben is megválasztották Gyöngyös város borának.

Forrás: gyongyos.hu