Megcsikordult az atlanti tengely

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese másodfokon pert nyert a Népszava ellen. A bírósági indoklás szerint a lap a Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt megsértette a keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. Dr. Vejkey Imre kereszténydemokrata országgyűlési képviselőnek, pernyertesnek tett föl kérdéseket a Gondola.

– Képviselő úr, az Európai Unió tagállamának igazságügyi eljárásában másodofokon érvényesült a jogállamiság. Miért nem kell mégis harsányan ünnepelnünk?

– A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete nekünk valóban nem adott okot az ünneplésre, hiszen elutasította a keresztény közösségünk védelmében benyújtott jogszerű igényünket! Fellebbeztem az elsőfokú ítélettel szemben nemcsak az elfogadhatatlansága, a megalapozatlansága és az igazságtalansága okán, hanem azért is, mert a hozott ítélet nyíltan Alaptörvény-ellenes!

Aggasztó volt számomra, hogy a kommunizmus bukása után három évtizeddel, keresztényként még mindig másodrangú állampolgárnak kellett éreznem magam a Fővárosi Törvényszéken! Aggasztó volt számomra az is, hogy a bírónő a kereszténygyalázást jópofának minősítette! Természetesen örülök, hogy az Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a törvényesség és az igazság oldalára állt! Az örömöm azonban azért nem felhőtlen, mert nehéz feledni az elsőfokú eljárást!

A teljes interjú:

Kép: KDNP