Sokszínűbb kenyérkínálat – megvan a vásárlóerő

A X. Szent István napi Kenyérverseny föltételei közt az idén változás volt: lehetett élesztő hozzáadásával és anélkül is készíteni a kovászt. A Magyar Élelmiszerkönyvi előírás jelenleg egyértelműen fogalmaz a kovász meghatározásánál (élesztő hozzáadásával készül), de egyrészről a szabályozás módosítása az Élelmiszerkönyvi Bizottság napirendjén kiemelt témaként szerepel a Pékszövetség javaslatára, másrészt a fogyasztók igénye a spontán erjedésű kovásszal készült termékek iránt nőtt a pandémia időszaka alatt. Septe Józsefet, a Magyar Pékszövetség elnökét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, miből gondolja, hogy a magyar sütőipar jelentős átalakulás előtt áll, amit már a fogyasztók is érzékelni fognak?

– Egy több éve tartó folyamat, amiről beszélünk. A fogyasztók ebből annyit fognak érzékelni, hogy több olyan kis pékség lesz, ahol egyedi, a vásárlói igényekre jobban reflektáló termékkínálatot találnak. Reményeink szerint – és ezért a Pékszövetség mindent meg is tesz – több szakbolt lesz. A helyben sütött termékek száma is vélhetően növekedni fog.

– Hogyan áll elő az a vásárlóerő, amelynek köszönhetően az 5-6 nagyüzem mellett azoknak a pékségeknek lesz esélye a talpon maradásra és a gazdaságos működésre, akik egyedi termékekkel, magas minőséggel szolgálják ki a vásárlókat?

A teljes interjú:

Kép: Pékszövetség