Balassi-kisplasztika Melbourne-ben

A Covid támasztotta nehézségeket legyőzve megérkeztek a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjhoz tartozó ajándékok Melbourne-be, Ross Gillett, az idei kitüntetett ausztrál költő örömmel vette át azokat a magyar konzulátus épületében – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat az idén is az immár 25 éves hagyománynak megfelelően Bálint napján nyújtották át, ezúttal a szegedi dóm altemplomában a járványügyi szabályok gondos betartásával. A magyar költő, Kürti László személyesen vette át a szablyát Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspöktől. Az ausztrál poéta, aki műfordítóként – négy Balassi-vers átültetésével kiérdemelve – kapta az elismerést, videóüzenetével volt jelen a kardceremónián.

Magát a kardot már hetekkel ezelőtt eljuttatta hozzá a Balassi Kard Művészeti Alapítvány.

A hagyományos ajándékokat az alapítványi elnök fölkérésére magyar diplomáciai szervezet továbbította az ausztrál irodalmárhoz, s azokat a Melbourne-i konzulátus épületében a költőt köszöntve adták át.

A teljes anyag: