Anisits Ferenc az elektromos autókról

Dr. Anisits Ferenc nemzetközileg elismert szakember az autóiparban.  Majdnem 20 évig vezette a BMW dieselmotor kutatási és fejlesztési központját és máig az egyetlen közép-európai, akit a legrangosabb európai innovációs Ernst-Blickle-Díjjal 1995-ben kitüntettek. A vezetése alatt kifejlesztett számos motor nyerte el az „engine oft the year“ díjat. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Mérnök úr, tudomásom szerint Ön ritkán látott vendég a hazai médiában, és kritikusan ítéli meg az akkumulátoros elektromos autóhajtást. Mi ennek az oka?

– Az első kérdésére egyszerű a válasz: „senki sem lehet próféta a saját hazájában“.  De az is igaz, hogy otthon, több az autószakértő, mint az autófejlesztésben jártas mérnök. Ők vállalják, hogy a műsorszerkesztőkét és ne a saját véleményüket mondják el.

A második kérdésre szeretném az olvasókat emlékeztetni azokra a végzetes technológiai fejlesztésekre, amelyeket az emberiség alig egy emberöltő alatt katasztrófákhoz vezettek.  A felsorolásom nem teljes, de remélem, gondolkodásra serkentő.

A rákos megbetegedést okozó  aszbeszt, az ózonlyukat előidéző hűtőfolyadék (freon), a tengeren úszó műanyagszigetek, a repceolajból sajtolt bió-üzemanyag, amelyet monokultúrában termelnek és a műtrágyázás során kéjgáz (16-szor hatásosabb klímagáz, mint a széndioxid). De ide tartozik az indonéz esőserdők kiirtása és helyettük pálmaligetek telepítése az európai polgárok klímabarát autózási igényeinek kielégítésére. Mindez azért történhetett, mert az ember eufórikusan valamilyen hamis ideológiai eszményiségtől vagy üzleti érdektől vezérelve cselekszik.

Ezért minden csípőből kilőtt technológia óvatosságra késztet.

Gadácsi János műsora Anisits Ferencről.

A teljes interjú.