„Hazámat szolgálom!” – 385 határsértő

385 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 139, szombaton 108, vasárnap 109 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. A horvát, ukrán és román határszakaszon 29 migránst fogtak el.
Az elmúlt héten az ország területén 783 migránst tartóztattak fel, és kísértek vissza az a katonák és rendőrök. A megelőző héten – március 22-től 28-ig – a feltartóztatottak száma 760 volt. A román, ukrán és horvát határszakaszon 51 migránst fogtak el az elmúlt héten. Embercsempészés miatt hét gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

A húsvéti hosszú hétvége alkalmából, a Magyar Honvédség katonai parancsnokságát képviselve tett látogatást dr. Sticz László vezérőrnagy április 3-án, szombaton a déli határszakaszon.

Sticz_vörgy_határ (3)

A Magyar Honvédség Parancsnoksága megbízott törzsfőnök műveleti helyettese elsőként Hódmezővásárhelyre látogatott, ahol az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnoka, Bánsági László ezredes fogadta. A jelentéstételt követően a vezérőrnagy az MH AIAK parancsnok, valamint az MH AIAK vezénylőzászlósa, Gobányi István Sándor főtörzszászlós kíséretében a Csongrád-Csanád megyei határszakaszhoz indult.

A Tiszasziget és Kübekháza térségében tett bejárás alkalmával a területért felelős századparancsnok, Gazsó Zoltán főhadnagy összegezte az elmúlt időszak történéseit. Dr. Sticz vezérőrnagy többek között ellenőrizte a szolgálatot teljesítő katonaállomány felszereltségét, feladatellátását, valamint a személyes beszélgetések során egyéni hogylétük felől is érdeklődött.

Sticz_vörgy_határ (7)

A határszolgálatot ellátók lassan két hete vannak távol szeretteiktől, a katonák számára a húsvéti hosszú hétvége sem különbözhet a többi hétköznaptól. A vezérőrnagy tolmácsolta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka méltató szavait, továbbá elismerések átadásával köszönetét fejezte ki az állomány, valamint a rendőri erők felé is, felhívva a figyelmet arra, hogy kiemelkedően fontos feladatot látnak el, amire joggal lehetnek büszkék.
Ilyenkor különösen felértékelődik az erre adott válasz: „Hazámat szolgálom!”.

honvedelem.hu