Cseh milliárdos halála helikopter-balesetben

Meghalt egy alaszkai helikopter-balesetben Petr Kellner milliárdos üzletember, a Forbes magazin szerint a leggazdagabb cseh – jelentette hétfőn a The New York Times című lap és Kellner pénzügyi csoportja.

Korábbi hírek szerint a helikopter szombaton kora este zuhant le, a balesetben öt ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság tájékoztatása szerint az Eurocopter AS50 típusú gépet Butte városka közelében érte a katasztrófa, egyelőre nem tudni, hogy miért. A jelentésben szerepelt az 56 éves Kellner mint halálos áldozat. Egy másik, 50 éves cseh állampolgár is van a halottak között.


Petr Kellner halálát hétfőn Jitka Tkadlecová, a cseh üzletember tulajdonában lévő PPF pénzügyi befektető csoport szóvivője is megerősítette. Közölte egyben, hogy Kellner temetésére szűk családi körben kerül sor.
“Míg szakmai élete hihetetlen munkabírással és alkotókedvvel volt tele, magánélete csak a családjáé és gyermekeié volt. Temetésére szűk családi körben kerül sor” – mondta Jitka Tkadlecová. Az MTI prágai irodájához is eljuttatott közlésében a szóvivő arra kéri a sajtót, hogy tartsák tiszteletben a Kellner család gyászát.
A New York Times szerint a helikopter utasai síelni voltak az érintetlen alaszkai természetben. Az ottani sízés a milliomosok adrenalinos sportjának számít, és nagy kockázatokkal jár. Petr Kellner nagyon szeretett síelni, és a sajtó szerint gyakori résztvevője volt az alaszkai kirándulásoknak.
Petr Kellner a PPF Group pénzügyi befektető csoport többségi tulajdonosa, övé a PPF részvényeinek 99,93 százaléka, magánvagyonát a Forbes magazin tavaly év végén 293 milliárd koronára (11,2 milliárd euróra) becsülte.
A prágai székhelyű PPF Group három kontinens számos országában vállalkozik a legkülönbözőbb ágazatokban. Többségi tulajdonosa egyebek között a lakossági kölcsönöket nyújtó Home Credit csoportnak, a cseh Nova és a szlovák Markíza kereskedelmi televízióknak.
A PPF tavaly vette meg a Central European Media Entreprises (CME) csoportot, amelynek az említett két nagy televíziós társaság mellett egyebek között további televíziók, az O2 mobilszolgáltató, az Air Bank és a Skoda Transportation Services is tagja. A CME aktívumainak értéke a cseh sajtó szerint 48, 6 milliárd euró.
A PPF Group 2018 júliusában megvásárolta a Telenor távközlési cég leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában. A következő évben a PPF Csoport eladta a magyarországi Telenor cégek, a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate 25 százalékát az Antenna Hungáriának. A partnerek új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF 75 és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában.
A milliárdos üzletember halálhírére hétfő délelőtt a prágai tőzsde is reagált, és csökkenni kezdtek a PPF tulajdonában lévő vagy ahhoz köthető részvények. Az O2 telefonszolgáltató részvényeinek értéke tíz óráig egy százalékkal esett vissza, a Moneta Banké, amely rövidesen egyesül a PPF-fel, viszont már több mint három százalékkal.
Jaroslav Masek, a Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh politikai és gazdasági napilap főszerkesztője szerint ezek azonban csak “gyorsreakciók” a halálhírre. “Petr Kellner nagyon aktív volt cégei irányításában, ezért nehéz lesz megtalálni utódját. Kérdéses, hogy egyáltalán lehet-e majd találni egy utódot, vagy pedig a PPF Groupot részenként el kell majd adni. Azt azonban nem gondolom, hogy ez ingataggá tenné a részvényeik értékét” – nyilatkozott Masek a közszolgálati hírtelevízióban (CT24).

MTI

Kép: szabadmagyarszo.com