Arcus Temporum 

Augusztus 23. és 25. között 20. alkalommal rendezi meg a Pannonhalmi Főapátság az Arcus Temporum művészeti fesztivált. A háromnapos esemény az “Ünnep” jegyében telik, ami a jelmondata is az idei évnek a monostorban, miután 800 éve szentelték újra a Szent Márton-bazilikát – tudatta a főapátság az MTI-vel.

A zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás köré szerveződő programok között számos újdonságot is találhatnak majd a látogatók – írták.


A zenei kínálatban Keller András, a fesztivál idei művészeti vezetője Mozartot állítja párhuzamba a nemrégiben elhunyt kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel. A komponista utolsó munkáinak egyikeként az elhangzó zeneműveket saját maga válogatta ki.
A zenei programok egy részét új helyszíneken tartják. A nyitó hangversenyt a bástyára tervezik, ahol a 800 éves bazilika szolgáltat hátteret, de a Lombkorona-tanösvényen is tartanak idén koncertet a már jól megszokott helyszínek, a Szent Márton-bazilika, a Boldogasszony-kápolna vagy a Pannonhalmi Főapátság klasszicista teremkönyvtára mellett.
Spirituális programjaiban is a Bazilika800 emlékévre reflektál a fesztivál, egyebek mellett maga a főapát, Hortobágyi T. Cirill – aki csaknem fél évszázada kötődik Szent Márton hegyéhez – vezeti körbe a vendégeket a szerzetestemplom falai között. Cirill atyához az Ybl-díjas építész, Gutowski Robert és az örmény zenész, David Yengibarjan is csatlakozik.
Csendmeditációt tartanak a fesztivál ideje alatt a templomban. A programot a pannonhalmi bencés szerzetes, Márk atya és Palotai Gabriella pszichiáter kísérik.

Kép: gogog