Kik számolják (újra) a szavazatokat?

Nem az a fontos, hogy kik szavaznak, hanem hogy kik számolják a szavazatokat – mondta Sztálin. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, több mint 22 ezer érvénytelen szavazat látszik a Nemzeti Választási Iroda honlapján, ezért meggyőző fölénybe senki nem kerülhet a főpolgármester-választásban. Miért nyugtalanító, hogy Vitézy Dávid elejétől vezetett a számláskor, a végén azonban a feltűnően hosszan elnyúló számlálásban hátrányba került?

– Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között, a szavazatok feldolgozottságának előrehaladtával mindvégig szoros volt a verseny, és – emlékezetem szerint is – kis különbséggel mindvégig Vitézy vezetett. Amikor megszületett a végeredmény és megtudtuk, hogy a 740 ezernél több érvényes szavazat mellett Karácsony mindössze 324 szavazat különbséggel győzött, feltehetően mindnyájunknak az a gondolata támadt, hogy újra kellene számolni a szavazatokat. Sokféle történet kering a múltból. Tudunk olyan bizonyított csalásokról, amilyenek például a kommunista párthoz köthető, 1947-es „kékcédulás választások” voltak.

És emlékszünk a szocializmus évtizedeiben lefolytatott „választásokra” is, amelyeken – a jobb statisztika érdekében − annak ellenére is csaltak az egypártrendszerhez hű számlálóbiztosok, hogy mindenütt csupán egyetlen jelöltre lehetett voksolni. A csalások, a hazudozások tekintetében a baloldal mindig is élen járt, ezért nem véletlen, hogy gyanúperrel élünk a balliberális Karácsonnyal szemben.

A teljes anyag.

Kép: Urnabontás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolában kialakított 051. számú szavazókörben 2024. június 9-én. MTI/Ruprech Judit