A Püski Könyvesház megőrzése

Tisztelt Miniszter Úr!
 
Szíveskedjen felhívásunkat elolvasva megoldást találni a szerintünk nemzeti örökségeink közé tartozó -Püski Könyvesház megőrzésében.
Fontos munkája iránt bizalommal és becsüléssel: 
Százak Tanácsa tagjai
Könyves sors – magyar sors
 
(Püski Sándor 2002-ben írt félezer oldalas életrajzi és dokumentumkötetének címe)

“Az Ön neve egyet jelent a legjobb nemzeti irodalmi hagyományok ápolásával és méltán gondolják sokan a Püski Kiadót a magyar irodalmi és történelmi hagyományok egyik legfontosabb őrzőjének. Engem mindig megindított értékelvű elkötelezettsége, amellyel az Ön által vezetett kiadó olyan kiadványokat is megjelentetett, amelyek nem számíthattak gazdaságilag jövedelmezőnek, de értékrendjük miatt nélkülözhetetlenek voltak a rendszert váltó nemzet gondolkodói számár” (Orbán Viktor Miniszterelnök Úr Püski Sándornak írt leveléből:2000.2.1)

A mai helyzet:
A könyvkiadás évtizedek óta világszerte válságban van. Itthon is. A Püski Könyvesház, a nemzeti könyvkiadás zászlóshajója végveszélybe került. Püski István fiaival még hetekig tartja a frontot, várja a válaszokat támogatáskérő leveleire, s aztán a Krisztina körút 26 alól eltűnik a könyvesbolt és lesz helyette butik, vagy gyorsbüfé. 
FELHÍVÁS
 
a PÜSKI KÖNYVESHÁZ nemzeti örökségünk, a XX. századi és mai magyar kultúra meghatározó őrhelye.  A magyar politikai és kulturális irányítás vezetőinek döntését kérjük, hogy a Krisztina krt. 26 alatti értéktár, mely nem pusztán könyvesbolt, kapjon örökségvédelmet, segítsék, hogy a mai nehéz gazdasági helyzetben tovább működjön.  
A magyar fiatalsághoz fordulunk elsősorban. Akik nem akartok a politikai viták által meghatározott irodalmi, művészeti, színházi megosztottságban élni, ismerjétek meg Szárszó örökségét, a Püski Család kilencven éves heroikus munkáját a nemzet lelki-szellemi értékeinek őrzéséért. Szüleitek, nagyszüleitek tudják mi forog ma kockán.
A Százak Tanácsa és a felhívásunkhoz csatlakozó egyesületek és magánszemélyek kérik a Nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes Urat és munkatársait, a Kulturális miniszter Urat, a Magyar Tudományos és Művészeti Akadémia vezetőit, osztályelnökeit és tagságát, a Magyarságkutató Intézetet, a Magyar Írószövetséget, könyvkiadásunk felelős vezetőit, a társ könyvkiadókat, s minden olvasót, segítsenek abban, hogy a háborús fenyegetettségben, nehéz anyagi körülmények között is megőrizzük a Magyar Örökség-díjas Püski Könyvesházat. 
2024.május 02. a Százak Tanácsa