Politikus nem titkolhatja el családi hátterét

A politikai szereplőket a maguk teljességében, családjuk múltjával együtt kell bemutatni. Ehhez fontos eszköz a történettudomány egyik segédtudománya, a családkutatás. Mások a források, mások az eszközök, de fontos része a tudománynak. A lényeg: mivel iratanyagra támaszkodik, teljesen objektív – rögzíti Kása Csaba történész.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Médiatudományi Intézete konferenciát tartott A KÁDÁR-RENDSZER NYILVÁNOSSÁGA ÉS A MAGYAR ÚJSÁGÍRÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE tárgykörben. A tanácskozáson Kása Csaba történész A Donáth család: Rákosi mellett és a MÚOSZ-ban témakörében mondott ismertetést, őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Kása Úr, miért fontos egy demokráciában, hogy a társadalom ismerje meg a családi hátterét azon politikusoknak, akik bizalmat kérnek a választóktól?

– Ahhoz, hogy a választók felelősségteljesen tudjanak egy-egy politikus megválasztásáról dönteni, nemcsak politikai programjukat, közéleti tevékenységüket kell megismerniük, hanem családjuk történetét, szociális és kulturális környezetüket is, amelyben felnőttek, amely formálta személyiségüket. A gyermek- és az ifjúkor, a család, a nagyszülőktől kapott szellemi örökség, a korábbi nemzedékek szóban vagy írásban átadott történetei mind-mind hatással lesznek a politikussá váló felnőttre.

A teljes anyag.