Koronatanács veszélyes időkben

Megalakult a stratégiai tanácsadó testület – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel. Bánó Attila publicistát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, históriánkban többféle Koronatanács működött, ez a mostani azok közé tartozik, amelyikbe nem választás útján, hanem az első számú vezető bizalma, személyes döntése alapján kerülnek be értelmiségiek. Napjainkban miért fontos az a biztonság, amelyet ez a testület nyújthat?

– Magyarország biztonságának előtérbe helyezése nagyon indokolt. Ha a közelmúlt békében leélt évtizedeire gondolunk, látjuk a hatalmas különbséget. Olyan történelmi időkben élünk, amelyek komoly, akár háborúval fenyegető veszélyeket hordoznak. Szerencsére olyan miniszterelnökünk van, aki előre gondolkodik, s időben cselekszik. Ezt bizonyítja a Stratégiai Tanácsadó Testület megalakítása is. Főszerkesztő úr utalt az egykori, hasonló szerepet betöltő Koronatanácsra, amely – ha királyság lennénk – létezhetne jelenleg is. Ezzel kapcsolatban szinte hallom a balliberálisok felhorkanását, hogy már megint az Osztrák-Magyar Monarchia, vagy éppen a Horthy-korszak emlékén merengünk, holott a történelmi párhuzamok jó lehetőséget kínálnak a megfelelő tanulságok levonására.


Az ilyen típusú tanácsadó testületek összetétele nagyon fontos. Ferenc József császár és királynak az 1914-es szarajevói provokáció nyomán hozott döntését például kedvezőtlenül befolyásolta a Koronatanács többségi álláspontja. Bajcsy-Zsilinszky Endre 1941-ben ezt írta (Helyünk és sorsunk Európában): „Tisza István magános tiltakozásának a háború ellen nem volt – és nem is lehetett már – igazi visszhangja. Tisza István gróf tisztán látta, hogy ránk magyarokra nézve szerencsétlenséget rejteget a háború s ezért becsületes magyar lelkiismeretének szavára egyesegyedül szállott szembe azon a bizonyos 1914 júliusában tartott sorsdöntő koronatanácson a Szerbiának szóló ultimátummal. De fájdalom, Tisza mögött nem állott erős nemzeti közvélemény, főleg nem állottak a magyar nép tömegei, holott egyedül ők adhattak volna kellő nyomatékot Tisza háborút ellenző szavának.”

A teljes anyag.

Kép: orszagepito.net